Suzana Kačić-Bartulović, predsjednica Savjeta za obrazovanje SDP-a Split i Toni Miljak, član Savjeta za obrazovanje SDP-a Split poslali su pripćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

U subotu, večer prije obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, lokalni portali objavili su vijest kako je na školskom igralištu Osnovne škole Split 3 osvanuo ustaški znak, odnosno ustaško slovo U s križem. Autor ovog, jednog u nizu sve brojnijih nacrtanih znakova po gradu, još uvijek nije poznat. Obzirom da veliki broj stanova iz okolnih zgrada gleda upravo na navedeno igralište, nadamo se da će počinitelj brzo biti otkriven i sramotan znak uklonjen.

U vremenu kada svjetski čelnici, poput francuskog predsjednika Macrona, upozoravaju na opasnost nacionalizma, u Hrvatskoj rasistički i netolerantni govori mržnje eskaliraju, pogotovo među mladim ljudima. Navedeno je, nažalost, potvrdila i Europska komisija protiv rasizma i netolerancije Vijeća Europe u izvješću iz svibnja ove godine. Macronovo upozorenje da je ‘nacionalizam izdaja patriotizma’ nadovezuje se na Rezoluciju o porastu neofašističkog nasilja u Evropi u kojoj se izrijekom spominje i Hrvatska, a koju su domaći politički i medijski krugovi gotovo potpuno prešutjeli.

Ne možemo i ne smijemo kriviti mlade da za njihovo ponašanje koje je odraz ukupnog društva i odnosa prema prošlosti. Mladi su buntovni i često artikuliraju stavove koji nužno nisu njihovi već su ih naučili u kući,a ponekad, nažalost, i u školi. Država i njene institucije ovakve slučajeve najčešće ne sankcioniraju već ih pokušavaju minimalizirati govoreći o tek sporadičnim slučajevima.

Savjet za obrazovanje SDP Split oštro osuđuje navedeni čin crtanja ustaškoga znaka, koji baca ljagu na pobjedu u Domovinskom ratu i na tisuće i tisuće vojnika koji su se borili za demokratsku i slobodnu državu lišenu fašističkih i svih drugih totalitarnih režima. Pozivamo obrazovne institucije, koje su ujedno i odgojne, da mlade ljude nauče razlikovanju patriotizma od nacionalizma i njegove štetnosti. Također, pozivamo da se kroz kurikularnu reformu i građanski odgoj mladi upoznaju s važnosti građanskih vrijednosti, odnosno vrijednosti bez kojih mi, ako društvo, ne možemo ići naprijed!1 KOMENTAR

  1. USTAŠKO =U= JE ZNAK KRŠĆANSKE ZLOČE!!
    OVA POJAVA KATOLIČKIH ZLOČINAČKIH ZNAKOVA NIJE OD JUČER ,A KOJI SU IZNIKLI U KRŠĆANSAKOM DUHU ZAGLUPLJIVANJA SVOJIH SLJEDBENIKA ,JERE SE U KRŠĆANSTVU KAO I U SLIJEDEĆOJ SVAKOJ RELIGIJI UČI DA NJENI SLJEDBENIK MRZI ONOG DRUGOG ,JER JE U PITANJU KONKURENCIJA ,A ONA JE UVIJEK POPRAČENA EKONOMSKIM FAKTOROM.PA OVOM PRILIKOM PARAFRAZIRAM JEDNU IZJAVU PAPE U OSTAVCI,BENEDIKTA XVI-TOG KOJI JE SVOJIM PRISUSTVOM ,JOŠ DOK JE BIO AKTIVINI PAPA, NA JEDNOM MEĐURELIGIJSKOM SKUPU ,U TALIJANSKOM GRADU ASSISSIU,IMAO POTREBU DA TAMOŠNJEM SKUPU VREDNUJE KRŠĆANSKU POVIJEST I TOM PRILKOM IZJAVIO SLIJEDEĆE,PARAFRAZIRAM;KRŠĆANSKA RELIGIJA JE STARA I POVIJESNO OPTEREČENA MNOGIM PREDERASUDAMA I STVARNIM MANAMA KOJE SU JU PRATILE KROZ POVIJEST ,A MI NJENI VJERNI SLJEDBENICI MORAMO U POVIJESNOM SLJIEDU OTKLANJATI NEKE MANE KOJE SU DOSKORA JOŠ BILE PRISUTNE ,ALI SE ZATO TREBAMO MOLITI ZA POKAJANJE DA TO NIKADA SE NE VRATI U PRAKSU NAŠE KRŠĆANSKE VJERE , KOJA JE DOSKORA ,KAKO REKOH HRLILA ZA ZGRTANJEM OVO-ZEMALJSKOG BLAGA I DOMINACIJOM NAD SVIJETOVNIM VLADANJEM, PA SVI VELIKI,KRŠĆANSKI UMOVI KOJI SU SE TOME PROTIVILI BIVALI SU SPALJENI NA LOMAČAMA. PA OVA POJAVA USTAŠKOG ,KRVOLOČNOG ZNAKA ,KOJI JE IZNIKAO I ODGAJAO SE U DUHU ,ZLOČINAČKE KRŠĆANSKE RELIGIJE KAO INSPIRACIJA PLJAČKE I UBOJSTVA ,A SVE U CILJU DOMINACIJE ,PLJAČKE I ZGRTANJA OVOZEMALJSKOG BLAGA , TREBA DRUŠTVENA ZAJEDNICA POSEBNO SE OKRENUTI TOM ZLOČINAČKOM KRŠĆANSTVU I POSVETITI SE UZDIZANJU INDIVIDUALNE I DRUŠTVENE SVIJESTI NJENIH SLJEDBENIKA NA VIŠI ,ODNOSNO ,NAJVIŠI STUPANJ SVIJESTI SVAKOG SLJEDNIKA ,DA JE DOSADAŠNJA PRAKSA I DJELOVANJE KATOLIČKE CRKVE BILO ,A I DALJE TRAJE ,ANTICIVILIZACIJSKO,NEDRUŠTVENO, DAKLE, DRUŠTVENO NEPRIHVATLJIVO ,TOTALNO ZLOČINAČKO I TREBA CRKVU PROGLASITI ONIM ŠTA ONA JEST I KAKVA JE I KAO TAKVA NEPRIHVATLJIVA ZA ZA DRUŠTVENU ZAJEDNICU. NE TVRDIM ,ALI JE OVA NJEGOVA IZJAVA ,MOŽDA KUMOVALA NJEGOVOJ LIČNOJ ODLUCI DA DEMISIONIRA ILI MU JE ,POSLIJE OVE IZJAVE ,UVJETOVANO NJEGOVA DEMISIJA.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime