“Jedno od osnovnih načela svih demokratskih društava je sloboda izražavanja i sloboda medija…”, stoji između ostalog u nepravomoćnoj presudi sutkinje Ane Štimac na zagrebačkom Općinskom sudu. Međutim, stoji i kako “ta sloboda mora biti ograničena kada i koliko je to nužno radi zaštite drugih zaštićenih vrijednosti u demokratkim društvima, radi zaštite morača, ljudske osobnosti, privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti…”

A riječ je o presudi kojom se Srpskom Narodnom Vijeću – nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u RH, izdavaču tjednika Novosti, radi naknade štete nalaže isplata iznosa od 40 tisuća kuna Robertu Pauletiću, 30 tisuća kuna Jošku Dadiću te 15 tisuća kuna Ivi Bonkoviću. Sve naime zbog teksta kojeg je u Novostima u srpnju 2016. godine napisao i objavio kolumnist Viktor Ivančić pod naslovom “Dva svinjčeta”.

Zamjenik ministra

U tom tekstu je Ivančić, nekadašnjim Feralovcem, nazvao Pauletića, poznatog kvizomana i (puto)pisca, u to vrijeme zamjenika ministra turizma, i Dadića, dugogodišnjeg novinara te urednika, “starim pajdašima iz ST-a te bliskim suradnicima u zločinu” koji “javno peru svoje krvave ruke”. Kolumnist Novosti je tekst napisao jer je u to vrijeme objavljen intervju s Pauletićem, kao zamjenikom ministra, u Slobodnoj Dalmaciji (Bonković je bio glavni urednik tog dnevnika). “Članak je djelomično napisan u formi basne pa tako lik svinje ne može sam po sebi biti uvredljiv, a tekst novinara je satiričan te ka treba shvatiti kao ismijavanje cijelog društva u kojem pojedinci “zaboravljaju” svoju prošlost.” – stav je tuženika te kako “tužitelji visokim odštetnim zahtjevima žele zastrašiti i cenzurirati slobodne novinare”. Pauletić pak kao prvi tužitelj smatra da je “kompletna strategija tuženika svedena na to da sam ja sedam tjedana 1991. godine bio glavni urednik Slobodnog tjednika te samim time tobože odgovoran za neke greške iz tog doba.”

Sutkinja Ana Štimac je u obrazloženju prvostupanjske presude navele i kako je “pogrešno novčanu naknadu, satisfakciju, tretirati kao neopravdano ograničenje slobode medija, tim više što je zakonodavac, vodeći računa upravo o navedenom problemu ravnoteže između slobode izražavanja, slobode medija i zaštite ljudske osobnosti, dostojanstva, ugleda i časti, propisao razloge zbog kojih nakladnik ne odgovara za štetu”.

“Uvredljivi i negativni kontekst”

U obrazloženju se potom dodatno pojašnjava kako Viktor Ivančić u tekstu sigurno ne objavljuje vrijednosne sudove niti je informacije dao u dobroj vjeri, nego isključivo s ciljem da se tužitelji prikažu u uvredljivom i negativnom kontekstu. “Osim toga, iz iskaza svjedoka Viktora Ivančića u kojem navodi da su tužitelji počinili zločine, da su pripadnici streljačkog stroja te da njihov rad predstavlja moralno, profesionalno i ljudsko dno proizlazi da se ne radi o vrijednosnim sudovima niti satiri, već tvrdnjama o tužiteljima koje je pokušao plasirati u javnost.”
1 KOMENTAR

Comments are closed.