Ovogodišnji splitski advent dobio je na posebnosti ove godine najosmišljenijim događanjem na području grada – postao je bogatiji za trodnevnu Božićnu štoriju u Žrnovnici, s tri dana programa i ponude s kojima se ne bi nitko posramio.

Naprotiv, s Božićnom štorijom, u organizaciji Udruge Žrvanj, Žrnovnica se još jednom dokazala kao misto koje u svakom smislu Splitu daje pečat ekološkijeg, zelenijeg kao i grada koji uz more ima i rijeku, rijeku Žrnovnicu.

Ovogodišnja Božićna štorija u Žrnovnici je više nego uspjela a da će se nastaviti s aktivnostima moglo se vidjeti iz zadovoljstva mještana kao i njihovih gostiju kojom su zračili mirom, vedrinom i sve skupa baš odiše radošću i posebnošću.

Vrijedi istaknuti i kako se nude kobasice s kiselim kupusom, palačinke, soparnik, kuvano vino i još puno toga, prije svega topline i lijepog druženja a sve to popraćeno glazbom, nastupima djece iz vrtića i škole.

Žrnovčani imaju žive jaslice koje su u štalici punoj slamice s domaćim životinjama; kozom i dva manja tovara, a svakako valja istaknuti da u štalici kad roditelji i beba napuste štalicu i dalje imaju Svetu obitelj od žice. Radi se o umjetničkom radu umjetnice Matije Šitum koja je ujedno i ravnateljica škole OŠ Žrnovnica.Figure Josipa, Marije i djeteta Isusa su u naravnoj veličini, te odaju koliko je ova umjetnica sklona skulpturi.

Pamtimo njezine reljefne dekoracije, također od žičane mreže s kojima je više godina na istom ovom prostoru uređivala binu za Dan mista, Veliku Gospu, kao i za prve smotre klapa u Žrnovnici.

– Moram samo reći, a da nikog ne uvrijedim, da ove umjetničke jaslice zaslužuju veći pa i zatvoreni prostor, možda prostor jedne od naših crkava – kazala nam je Matija Šitum.

Dakako, izuzetno je zadovoljna i ponosna što je njezina umjetničko djelo obogatilo Božićnu štoriju u Žrnovnici.

Zaključimo – ovdje se očito radi o posebnoj vezi između ravnateljice – umjetnice i Žrnovnice.1 KOMENTAR

  1. pitam se kako onome tko je zadužen za jaslice nije palo na pamet da kad roditelji i beba napuste štalicu da isto tako napuste štalicu i jadne životinje, koje cijelu večer u minijaturnom prostoru, vezane kratkim konopom ne mogu se niti okrenuti niti leći, trpe toliku buku sa pozornice koja se nalazi na metar od jaslica, na koje se jadne životinje uplašeno trzaju. Sve u svemu maltretiranje životinja i nema apsolutno nikakve veze sa umjetnošću. Svakako u crkvu sljedeće godine. Uz blagoslov društva za zaštitu životinja!!

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime