Splitske znanstvenice predstavile projekt ‘PROMISE’: “Moderna medicina u potpunosti mijenja naš odnos prema zdravlju i bolesti”

Hrvatski studenti će kroz ovaj projekt imati priliku učiti od vrhunskih stručnjaka iz područja molekularne, računske i kliničke biomedicine


Znanstvenice s Mediteranskog instituta za istraživanje života te splitskog i zagrebačkog Sveučilišta predstavile su projekt “PROMISE – Personalized Medicine Inquiry-Based Education”. Radi se o projektu koji okuplja vrhunske međunarodne stručnjake iz područja molekularne, računske i kliničke biomedicine, a njegova provedba omogućit će bolje predviđanje i sprječavanje razvoja bolesti.


Projekt ukupne vrijednosti gotovo dva milijuna kuna, financiran je sredstvima Erasmus+ programa, a realizira ga kroz dvogodišnje razdoblje Mediteranski institut za istraživanje života, kao koordinator projekta s projektnim partnerima: Sveučilištem u Splitu, Sveučilištem u Zagrebu, Sveučilištem Pompeu Fabra iz Barcelone, Europskom udrugom za personaliziranu medicinu iz Bruxsella i Tamarom Milošević, stručnjakinjom u području razvoja inovativnih metoda podučavanja.

Voditeljica projekta i znanstevna koordinatorica MEDILSA, Branka Bernard, objasnila nam je o čemu se točno radi te kako primjena P4 medicine utječe na proces liječenja.

– Ovim projektom obučavamo buduće liječnike i znanstvenike u području P4 medicine, a to obuhvaća preventivnu, prediktivnu, personaliziranu i participatornu medicinu, što znači da se naš odnos prema zdravlju i bolesti potpuno mijenja, medicina dolazi u službu zdravlja, a ne kao reakcija na bolest.

Prediktivna medicina znači rano ‘hvatanje’ znakova bolesti, a najviše od svega bi trebalo raditi na promjeni stila života i prehrane, jer to najčešće utječe na pojavu neke bolesti. Mi ne očekujemo da ćemo moći suzbiti i izliječiti sve bolesti, ali nadamo se odgoditi vrijeme njezine pojave, odnosno produžiti ono što zovemo vijek zdravlja i to je cilj moderne medicine.

Jednom kad bolest dođe, kroz personalizirani pristup medicine lakše ćemo razumijeti kako različite karakteristike pojedinca utječu na ishod tretmana. Tu pacijenti igraju važnu ulogu, bitno nam je da su voljni i razumiju kako sve to utječe na razvoj bolesti i pomažu znanstvenicima doći do tih informacija – objasnila je Bernard.

Kroz projekt “PROMISE” već je započela edukacija edukatora i priprema kurikuluma za online kolegije koje će studenti moći upisati iduće akademske godine. Projektna partnerica od strane Sveučilišta u Splitu, docentica na Katedri za histologiju i embriologiju na Medicinskom fakultetu u Splitu Sandra Kostić nam je otkrila pod kojim se uvjetima studenti mogu uključiti u program.

– Imamo stvarno izvrsne studente koji žele napredovati i učiti nove stvari, tako da smatram da neće biti problema u njihovom uključivanju u ovaj program. Svi zainteresirani studenti od iduće akademske godine moći će kao izborni predmet izabrati ova četiri kolegija. Svaki kolegij nosi po 2 ECTS, a studenti imaju pravo izabrati dva kolegija u sklopu semestra. S obzirom da tražimo studente koji su zaista motivirani za edukaciju o personaliziranoj medicini, za certifikat je potrebno odslušati sva četiri kolegija (4P), s tim da će samo za dva dobiti pripadajuće ECTS bodove. Na taj način ćemo i razlučiti studente stvarno zainteresirane za edukaciju na polju P4 medicine od onih koji tek žele odslušati program – objašnjava Kostić.

Dodaje i kako je ovaj projekt odlična prilika za znanstvenike, ali i za Medicinski fakultet u Splitu.

– Ovo je tek jedan od oko 60 projekata na kojima surađujemo, ali Medicinski fakultet će kroz “PROMISE” dobiti vrhunski educirane studente i nove kolegije koji prate svjetske trendove. S obzirom na sve nuspojave koje su dio većine lijekova koji se danas koriste u liječenju različitih bolesti, svi težimo imati ciljanu terapiju i aktivno uključenog pacijenta koji će znati izvući maksimalno iz svoje terapije – zaključuje Kostić.

Studenti će kroz projekt ne samo moći učiti od vrhunskih stručnjaka iz područja molekularne, računske i kliničke biomedicine putem interneta, već će imati priliku putovati i o najnovijim svjetskim trendovima u medicini učiti iz prve ruke u ponajboljim svjetskim laboratorijima.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime