SPLIT SMART CITY Počinje ugradnja suvremene WiFi tehnologije u Prometove autobuse, uskoro pokrivene javne površine i plaže!

Grad Split je osigurao instalaciju besplatnog interneta u sve Prometove autobuse, a do kraja godine će osigurati besplatni internet na velikom broju javnih površina i plaža s najsuvremenijom wi-fi tehnologijom

Foto: Miroslav Lelas

Još u vrijeme predizborne kampanje na nekoliko strana moglo se u programima čuti planiranje Splita kao hi-tech grada. Od dolaska novog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, može se slobodno kazati da grad ide malim, ali značajnim koracima u tom smjeru. Naime, gradonačelnikov savjetnik za razvoj grada i EU fondove Krešimir Budiša sa svojim timom razvio je koncept Split smart city, koji je svoju prvu implementaciju doživio aplikacijom za parking Smart parking gradske tvrtke Split Parking, ali ovog puta ide se korak dalje.


Grad Split je u suradnji s tvrtkom MediaKing osigurao instalaciju besplatnog interneta u sve Prometove autobuse, a do kraja godine će osigurati besplatni internet na velikom broju javnih površina i plaža s najsuvremenijom wi-fi tehnologijom. Ono što je najvažnije za Grad je da će cijeli trošak ugovora biti 12 000 kuna, a partner se na sebe obvezuje instalirati i održavati infrastrukturu na period od pet godina. Usporedbe radi, takav isti koncept na tržištu Grad bi plaćao milijuna kuna, a tvrtka MediaKing će sama sebi osigurati financiranje i mora ispunjavati usluge besplatnog interneta, otkrio nam je Budiša.

– Nešto slično su napravili u Osijeku, tako da je to iskustvo preneseno od tamo. Građani već utoliko, a uskoro će biti postavljene i naljepnice na lokacijama s besplatnim internetom. – kazao nam je Budiša. Što se tiče lokacija s besplatnim internetom to će biti Centar, plaže Žnjan i Bačvice te Zapadna obala. Kako smo u početku ovo je nastavak koncepta Split smart city, pa se ističe kako je jako bitno surađivati na suvremenim tehnologijama. Ovo je usluga koju će koristiti i građani i turisti, a važno je napomenuti kako će se usluga besplatnog interneta u autobusima moći koristiti i van grada, pa se tako pomaže široj aglomeraciji, istaknuo nam je Budiša.

Suradnja s domaćom tvrtkom

Tvrtka “MediaKing” je hrvatska tvrtka koja se bavi implementacijom naprednog i inovativnog Smart Wi-Fi rješenja za velike tvrtke, poslovne centre i mallove, javne ustanove i institucije, sredstva javnog i privatnog prijevoza (tramvaji, autobusi, trajekti…) te općenito mjesta i površine s potrebom za velikim brojem istovremenih konekcija na kvalitetnu i sigurnu Wi-Fi mrežu.

– S više tisuća hot spotova i surađujući s najvećim svjetskim brandovima dokazali smo se na tržištima drugih zemalja, a od ove godine naš servis je dostupan i u Hrvatskoj. – stoji u opisu na internetskim stranicama tvrtke.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0