Split: Na pragu srca sezone velik dio smještajnih kapaciteta zjapi prazan?!

Prema sustavu evisitora u noći sa srijede na četvrtak čak je 17.606 kreveta bilo prazno. U Turističkoj zajednici objašnjavaju što je razlog tomu.

Nakon što je jučer u medijima iznesena informacija kako je u srijedu od ukupno 26,266 registriranih kreveta u Turističkoj zajednici, od kojih se  čak 18.201 nalazi u domaćinstvima, čak dvije trećine zjapilo prazno, zatražili smo konkretnije informacije iz Turističke zajednice Grada Splita.


Naime, kako su nam oni kazali, od početka lipnja do danas, prema podacima sustava eVisitor ostvareno je 87.313 dolazaka i 251.003 noćenja što je povećanje od 25% i u dolascima i u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što potvrđuje nastavak trenda rasta turističkog prometa.  Rezultati su u skladu s očekivanjima i izvrsni za lipanj u kojem je nerealno očekivali 100% popunjenost u smještajnim kapacitetima.

Neugodnosti s inpektorima

Što se popunjenosti smještajnih kapaciteta u domaćinstvima tiče, koji su unatoč sniženim cijenama ostali uskraćeni za koji euro od turista, iz TZ navode kako je razlog tomu neprijavljivanje gostiju u zakonski propisanom roku od 24 sata.

Na Booking.com možete pronaći solidne lokacije od Tolstojeve, Gundulićeve ulice,Varošu, pa i lokacija svega 0,2 km od grada koji nude noćenje s duplim krevetima, bračnim ili krevetima na kat za cijenu od 180 do 330 kuna po noćenju.

Iako su cijene u danima sa srijede na četvrtak, primjerice, doista snižene za ovo doba godine, primjećuje se kako smještaji u domaćinstvima ostaju prazni ako je suditi prema brojčaniku evisitora koji se u srijedu zaustavio na brojci od 8676 turista, što automatski znači da je 17,600 kreveta u Splitu- ostalo prazno.

Ipak jedna od iznajmljivačica smještaja u Varošu kaže kako je izrazito zadovoljna i kako svaki dan prima nove goste. Problema, kaže ona, nema. Kapaciteti su u potpunosti popunjeni. Lokacija je dobra, a cijena solidna za ovo doba godine.


Iz Turističke zajednice apelirali su na ostale  iznajmljivače da je propisno bavljenje turizmom najisplativije i da prijavljuju svoje goste preko sustava eVisitor  te na taj način izbjegnu neugodnosti s inspektorima i probleme koje neprijavljivanje nosi kako za goste tako i za iznajmljivače.

Izvrsna popunjenost hotelskog smještaja

Ipak, naša sugovornica, Alijana Vukšić, direktorica TZ Grada Splita kaže da je izvrsna popunjenost zabilježena u hotelskom smještaju te u smještaju u domaćinstvu visoke kategorije. Ti podatci potvrđuju da je turizam složena djelatnost u kojoj je iznimno važan kontroliran razvoj i podizanje kvalitete usluge.– Koristimo priliku da apeliramo na iznajmljivače da se prije otvaranja smještajnih jedinica, konzultiraju sa nadležnim institucijama i upoznaju sa svim obavezama i odgovornostima koje nosi ova složena, zahtjevna i prvenstveno cjelogodišnja djelatnost – kazala je Vukšić.

Kako bi se ograničio nekontroliran broj smještajnih kapaciteta u domaćinstvu nužne su brojne promjene koje bi donijele izmjene Zakona ali i Strategija razvoja turizam grada Splita, kaže Vukšić i navodi da su upravo zato u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Splitu donijeli Strateški marketing plan razvoja destinacije Split koji daje smjernice za razvoj spomenute Strategije razvoja turizma grada Splita.

Unatoč brojkama koje se pojavljuju i smještajnim kapacitetima koji pred kraj lipnja “zjape” prazni, Split bilježi velik priljev stranih gostiju i već sada se može naslutiti kako će ova sezona biti jedna od najboljih ikad u gradu podno Marjana.

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0