Groznica “koronavirusa” doseže svoj vrhunac. No ne zbog broja oboljelih nego panike koju je uspio uzrokovati među stanovništvom, uključujući u Hrvatskoj. Medijske stupce na dnevnoj bazi pune vijesti o Hrvatima koji se se vratili iz Kine i koji su se zbog određenih simptoma javili u zdravstvene ustanove na svome području. Zbog slučaja momka iz Splita čak je jučer u splitskoj bolnici održana i konferencija za medije, no srećom, pokazalo se da je u svim slučajevima “uzbuna” bila lažna i da su testovi na koronavirus bili negativni.

Bez obzira na to, gotovo iracionalan strah proširio se među ljudima. Da je “vrag odnija šalu” vidjeli smo i po pozivu jedne naše zabrinute čitateljice.

Ona nam se iskreno požalila da je u velikoj brizi i da ne zna što da radi. Naime, ona radi u staroj gradskoj jezgri u jednom tamošnjem dućanu.

“Nemam predrasuda prema bilo kome, ali…”

– Svakodnevno nam dolaze brojni turisti među kojima su i brojni Kinezi. Vidjela sam da su neki od njih prehlađeni i svako put se prestravim kada mi Kinezi ulaze u dućan. Nemam predrasuda prema bilo kome ili bilo kojoj naciji, ali s obzirom na sve ovo što se događa u Kini, pitam se postoje li ikakve provjere kineskih turista koji stižu u Hrvatsku, pa tako i u Split – požalila nam se čitateljica i zamolila da se “raspitamo” vezano uz ovu temu.

To smo i napravili te smo kontaktirali prim. Željku Karin, dr. med. univ. mag. med., ravnateljicu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije.

Ravnateljica nam je odmah kazala da nema razloga za zabrinutost, a osobito za paniku. Kaže, prati se ulazak osoba s “rizičnih” područja, te je nadležno ministarstvo propisalo točno određeni protokol:– S obzirom da se stvara percepcija straha od osoba koje dolaze iz zemalja u kojima postoji rizik od bolesti uzrokovane novim koronavirusom (2019-nCoV) sve ove osobe koje dolaze u RH podvrgavaju se zdravstvenom nadzoru u svrhu pravovremenog otkrivanja eventualnog nastanka bolesti i spriječavanja njezinog daljnjeg širenja.

Zdravstveni nadzor

Zdravstveni nadzor se primjenjuje na sve zdrave osobe koje ulaze u Hrvatsku, a bile su unazad 14 dana u području zahvaćenom epidemijom novog koronavirusa. Na temelju obavještavanja graničnog sanitarnog inspektora od strane službenika granične policije granični sanitarni inspektor vrši izvide. Nakon što sanitarni inspektor utvrdi da osobe koje su došle iz zaraženog područja nisu bolesne i da nisu bili u kontaktu s oboljelim od bolesti uputit će sve takve osobe da se jave epidemiološkim službama na području na kojem će boraviti s brojem telefona epidemiologa u pripravnosti nadležnog zavoda za javno zdravstvo, te obavještava HZJZ. Nad tim osobama provodi se zdravstveni nadzor na način da se jave teritorijalnom nadležnom epidemiologu i da tijekom 14-dnevnog razdoblja od napuštanja Kine svaki dan budu u telefonskom kontaktu s epidemiologom i izvještavaju dnevno o svom zdravstvenom stanju, bez ograničenja kretanja.  Ukoliko se osoba sama ne javi epidemiologu, epidemiolog će kontaktirati osobu na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora. Zdravstveni nadzor traje 14 dana – pojašanjava nam Karin.

Pojašanjava ako se tijekom prelaska granice ili zdravstvenog nadzora osobe koja putuje razviju simptomi respiratorne bolesti ili povišene tjelesne temperature, postupa se  u skladu sa sumnjom na bolest – pacijent se hospitalizira i stavlja u izolaciju do završetka laboratorijske dijagnostike, a kontakti se stavljaju pod zdravstveni nadzor.

– Ukoliko je osoba pozitivna na koronavirus postupa se prema smjernicama za bolesnu osobu, nastavlja se liječenje u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, a  kontakti se stavljaju u izolaciju – dodaje te nastavlja:

14 dana od  napuštanja Kine

– Zdrave osobe koje su ušle u Hrvatsku prije uvođenja zdravstvenog nadzora i koje su unazad 14 dana bile na području zahvaćenom epidemijom novog koronavirusa, a nisu bile u kontaktu s osobom oboljelom od novog koronavirusa mogu se same javiti epidemiologu. Ako su zdrave, u dogovoru s epidemiologom, svakodnevno se javljaju telefonom bez ograničenja kretanja do isteka 14 dana od napuštanja Kine.

Ako osoba u tom vremenu razvije simptome, u dogovoru s epidemiologom dogovara se hospitalizacija tj.postupa se prema protokolima za sumnju na bolest – kaže nam ravnateljica.

Karin naglašava da su još nedovoljno definirani putovi prijenosa te da se za sada pokazao vrlo nizak rizik izloženosti kod uobičajenog kontakta.

– Kao preventivne mjere za izbjegavanje zaraznih bolesti općenito, pa tako i koronavirusa treba izbjegavati bliski kontakt s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju,  često prati ruke, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom, ako kontakt s bolesnom osobom nije moguće izbjeći, koristiti kiruršku masku za prekrivanje usta i nosa, ne dodirivati oči, usta i nos nakon dodirivanja bolesnika i obavezno pranje ili dezinfekcija ruku nakon kontakta s bolesnikom, izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim životinjama, konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, po mogućnosti neposredno nakon pripreme, temeljito guljenje voća i povrća, pijenje flaširane vode bez leda, izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato, izbjegavanje dijeljenja pribora za injektiranje lijekova (ili ilegalnih opojnih sredstava) s drugim osobama.

Strah neopravdan

Osoba koja ima akutnu respiratornu infekciju treba provoditi simptomatsko liječenje, izbjegavati bliske kontakte sa drugim osobama, prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama koje baca u koš za smeće i prati ruke – zaključuje ravnateljica Karin.

Iz svega se da zaključiti da ne bi trebao postojati strah od zaraze od kineskih turista. U Hrvatskoj još nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja od koronavirusa, a situacija se pomno prati iz dana u dan.

 


3 KOMENTARI

  1. Pa sluša li dotična vijesti, koje svakodnevno o tome govore, kako se vrše kontrole na granici, ako je strah, neka zatvori dućan , ionako joj naši ne kupuju ništa, nego samo stranci, pa nek mirno spava, jer to je isto kao da mi šta smo svakodnevno po gradu, se preseravamk i zovemo novinare kako nas je strah, ali mi nemamo šta reklamirat, pa šutimo.

  2. Pa sluša li dotična vijesti, koje svakodnevno o tome govore, kako se vrše kontrole na granici, ako je strah, neka zatvori dućan , ionako joj naši ne kupuju ništa, nego samo stranci, pa nek mirno spava. Svi mi koji smo svakodnevno po gradu, možemo tako zvati novinare , skretati pažnju na sebe, kako nas je strah zaraze, ali se ne preseravamo, jer mi nemamo šta reklamirat, pa šutimo i molimo boga da ovo sve dobro prođe, u čitavom svijetu, ne samo kod nas.

Comments are closed.