Splićani i Omišani među najuspješnijim mladim kristalografima u Hrvatskoj

Natjecanje Ljepota kristalnih ploha namijenjeno je učenicima od sedmog razreda osnovne škole do završnog razreda gimnazija, strukovnih i obrtničkih škola u Hrvatskoj, a provodi se u trima kategorijama

Nevjerojatno iskustvo kojeg ćemo se uvijek sjećati sa smiješkom. Neprocjenjivo vrijeme provedeno sa školskim kolegama i zajednički usponi i padovi koji su nam uvijek bili poticaj. Miješanje različitih emocija – od početnih ushićenja do razočaranja, prihvaćanja neuspjeha, upornosti i želje za ponovnim pokušajima. Trud koji se zaista isplatio jer smo se dobro zabavili i puno naučili. Sve su to riječi kojima su učenici i profesori iz svih krajeva Hrvatske opisali svoja iskustva iz sudjelovanja u Ljepoti kristalnih ploha, jedinstvenom natjecanju u izvođenju kristalnog rasta, odnosno kristalizacije zadanog materijala.


Glavni je cilj natjecanja, koje organiziraju Hrvatska udruga kristalografa, Hrvatska kristalografska zajednica i PLIVA Hrvatska, stvoriti pozitivan stav prema znanosti, istraživanju i učenju pomoću neposrednog iskustva među mlađim generacijama te doprinijeti što kvalitetnijem obrazovanju. Najuspješniji sudionici drugog natjecanja danas su u PLIVINOM Istraživačkom institutu proglašeni najboljim mladim kristalografima u Hrvatskoj te su im dodijeljene diplome i vrijedne nagrade za njihov rad i trud.

– Ponovnom organizacijom natjecanja Ljepota kristalnih ploha željeli smo dodatno doprinijeti kvalitetnom obrazovanju, približiti kristalografiju učenicima, ali i potaknuti ih na razmišljanje o prednostima koje donosi odabir prirodnih znanosti kao životnog zanimanja. Čestitam svim pobjednicima, ali i svim sudionicima natjecanja te pozivam sve škole u Hrvatskoj da se prijave na sljedeće izdanje natjecanja i uživaju u zanimljivim pokusima, čarima timskog rada, novim iskustvima i obilju zabave koje natjecanje donosi – izjavio je dr. sc. Aleksandar Višnjevac, predsjednik Hrvatske udruge kristalografa i jedan od članova stručne komisije.

– Često nismo ni svjesni da su kristali svugdje oko nas – u našim mobilnim uređajima, televizorima, računalima… Gotovo da nema industrijske grane u kojoj kristali ne igraju važnu ulogu, stoga su ovakva natjecanja, u kojima potičemo interes mladih talenata za kemiju, a osobito kristale, važna za daljnju budućnost znanstvenog i tehnološkog napretka i razvoja u Hrvatskoj. Uz to, veseli nas što imamo mogućnost razvijati natjecateljski i timski duh te ohrabrivati mlade ljude da uđu u svijet znanosti i tako ostave svoj trag u društvu – istaknuo je prof. dr. sc. Ernest Meštrović, viši direktor istraživanja i razvoja TAPI-ja i voditelj projekta u PLIVI.

Natjecanje Ljepota kristalnih ploha namijenjeno je učenicima od sedmog razreda osnovne škole do završnog razreda gimnazija, strukovnih i obrtničkih škola u Hrvatskoj, a provodi se u trima kategorijama, pri čemu je zadatak natjecatelja u određenom vremenskom razdoblju pripraviti što veći i pravilniji kristal.

Ove je godine natjecanje okupilo više od 500 učenika iz cijele Hrvatske koji su izvodili pokuse, vodili bilješke i mjerenja te nakon toga obrađivali rezultate na temelju svojih opažanja i poznavanja školskog gradiva. Kristale i laboratorijske dnevnike potom su dostavljali stručnoj komisiji koja je ocjenjivala nekoliko elemenata – monokristalnost, pravilnost bridova, pravilnost i razvijenost ploha, bistrinu, masu i laboratorijski dnevnik.


Timovi Prirodoslovno-tehničke škole iz Splita osvojili su prvo mjesto u kategoriji rasta organske soli, dok su učenici OŠ Josipa Pupačića iz Omiša osvojili treće mjesto u izazovnoj kategoriji sinteze i kristalizacije anorganskog spoja. Uz Splićane su se u kategoriji rasta organske soli istaknuli i učenici Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, dok su se uz Omišane u izazovnoj kategoriji sinteze i kristalizacije anorganskog spoja našli i timovi OŠ SE Dolac iz Rijeke i OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog iz Koprivnice. Zapažene su rezultate na natjecanju ostvarili i učenici OŠ Trilj, Zdravstvene škole Split i 3. gimnazije Split, a valja istaknuti i kako je Prirodoslovno-tehnička škola Split prijavila i najviše učeničkih timova, čak trinaest.

Svi su učenici bili podijeljeni u timove od najviše troje članova, na čelu s mentorom koji ih je vodio kroz uzbudljiv i čudesan svijet kristala i njihovog rasta. Dodatna znanja o svijetu kristala, ali i drugim zanimljivim područjima kemije, kemijske tehnologije i drugih srodnih grana, najbolji će sudionici imati prilike steći i kroz razgovor s PLIVINIM stručnjacima u okviru organiziranog posjeta PLIVINOM Istraživačkom institutu u Zagrebu. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0