Šolta: Predsjednik Općinskog vijeća izbacio javnost sa sjednice

Javnost zainteresirana za raspravu o saniranju i zbrinjavanju otpada na otoku jutros je izbačena sa sjednice Općinskog vijeća otoka Šolte

Na zahtjev kluba nezavisnih vijećnika i HDZ-a dana 24. kolovoza sazvana je tematska sjednica Općinskog vijeća otoka Šolte. Tema je “Borovik” odlagalište otpada odnosno zbrinjavanje i recikliranje otpada temeljem plana kojim smo se do 2020. godine obvezali pripremiti i izgraditi reciklažna dvorišta te osigurati da većinu proizvedenog otpada zbrinjavamo na samoj lokaciji nastanka.


Zanimljiva je ovo tema svim otocima, ali podjednako važna i za sve velike i male gradove.

Maja Jurišić / Foto: Tomislav Grzunov

Sjednica Općinskog vijeća počele je jutros u 9 sati, a uz vijećnike i nekoliko gostiju, na njen početak stigla je i Maja Juršić, predsjednica inicijative Pokret otoka.

Priopćenje Maje Jurišić kojega je uputila javnosti nakon što je bila primorana napustiti sjednica šoltanskog Općinskog vijeća prenosimo u cijelosti i autentično:

Na sjednicu su jutros u 9.00, osim općinskih vijećnika, pristigli i brojni stručnjaci pozvani od strane g. Ante Ruića, predsjednika Općinskog vijeća kako bi predstavili projekt Borovik, ali i dvije osobe predstavnici zainteresirane javnosti među kojima sam bila i ja, voditeljica Pokreta otoka, Maja Jurišić.

Na samom početku sjednice, predsjednik Općinskog vijeća Ante Ruić, zamolio je nepozvane osobe da napuste sjednicu. Stanovnik otoka Šolte g. Joško Ozretić je odmah napustio istu s napomenom da je ovo još jedan dokaz da je Općina Šolta među najnetransparentnijim Općinama u Republici Hrvatskoj. Sjednicu na zamolbu nisam napustila pozivajući se na javnost rada što je razljutilo predsjednika Općinskog vijeća te je priprijetio pozivanjem policije te izbacivanjem nepozvane javnosti u stilu izbacivanja Pernara iz Sabora.


Predsjednik Općinskog vijeća pohvalio se kako sjednice na ovaj način funkcioniraju već 20 godina te da neće odstupiti od svog mišljenja jer prema njegovom tumačenju Poslovnika rada Općinskog vijeća nitko ne može donijeti odluku o prisustvovanju sjednici ukoliko mu to nije prethodno odobreno. Osim toga argumenti predsjednika Općinskog vijeća su da ne želi od sjednica raditi cirkus već ozbiljno prionuti poslu te da će ukoliko bude potrebno od sada svaku sjednicu proglasiti zatvorenom za javnost.

Ovo nije prvi put da sam kao stanovnica otoka Šolte zainteresirana za rad Općinskog vijeća, zatražila sudjelovanje na sjednicama. Naime, prošle godine na prvi takav upit službeno mi je dozvoljeno prisustvovanje, no nakon toga na moj zahtjev za prisustvovanjem sjednicama  jedan je odgovor bio da nema dovoljno mjesta, a na druga dva upita mi nikad nije ni odgovoreno.U iščekivanju poziva policiji nastavila sam sjediti no tada je predsjednik Općinskog vijeća odlučio donijeti odluku o zatvaranju sjednice za javnost temeljem glasovanja vijećnika. Pročelnica za pravne službu u Općini Šolta, gđa. Nataša Nazor, nekoliko je puta pokušala naglasiti da su sjednice svugdje otvorene za javnost aludirajući da ovakav način rada nije zakonit. Ipak, većina je vijećnika podignula ruku te na taj način zatvorila sjednicu nakon koje smo nezavisni općinski vijećnik Goran Tvrdić i ja napustili općinsku vijećnicu. Pred vijećnicom su bila još dva zainteresirana stanovnika koji čuvši raspravu nisu ni ulazili.

Ovim je postupkom predsjednik Općinskog vijeća otoka Šolte grubo prekršio glavu XV Članak 84 Poslovnika Općinskog vijeća Šolte kojime se definira javnost rada općinskog vijeća – sjednice su javne, a mogu im prisustvovati predstavnici udruga građana, medija i građani, uz jedino ograničenje prostornog kapaciteta. Sukladno navedenom nije imao nikakvu osnovu da nas izbaci. Naime, ovaj članak ne nalaže nikakve najave dolaska niti da mediji i građani mogu doći samo na poziv Predsjednika Vijeća. Pozivanje na Članak 62 nije relevantno jer se ono odnosi na pozivanje gostiju na sjednicu sa specifičnom funkcijom na sjednici. Isto tako Poslovnik nigdje ne navodi da se sjednice mogu zatvoriti za javnost već samo da određeni materijali na sjednici mogu biti klasificirani kao tajni. Znači nema niti osnove za zatvaranje sjednice i to naknadno kad je utvrđen naš dolazak. Osim Predsjednika Općinskog vijeća ovim su potezom i brojni Općinski vijećnici pokazali neznanje oko samog funkcioniranja Općinskog vijeća.

S obzirom na očigledno kršenje Zakona o javnosti rada lokalnih samouprava kao stanovnica Šolte i građanka Republike Hrvatske neću se zaustaviti na ovome već ću nastaviti inzistirati na zaustavljanju šerifovskog ponašanja kojeg na otoku Šolti ne manjka i koristiti sve postoječe pravne alate koji mi dozvoljavaju da svojim prisustvom sudjelujem u radu Općinskog vijeća te o istome izvještavam javnost.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0