Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 799 obrađenih testova danas je 109 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 49, Hvara 4, Imotskog 3, Kaštela 5, Makarske 7, Omiša 1, Sinja 6, Solina 8, Starog Grada 1, Trilja 1, Vrlike 1, Dicma 4, Dugopolja 1, Hrvaca 3, Podgore 1, Podstrane 2, Prološca 4, Pučišća 2, Runovića 1, Segeta 1, Šestanovca 1, Tučepi 1, Zmijavaca 1 i Ciste Provo 1 osoba.

Nakon radnog sastanka sa stožerima civilne zaštite gradova i općina s područja SDŽ, predstavnici Stožera civilne zaštite SDŽ dali su danas izjave za medije na Gripama.

– Pola oboljelih u županiji su iz Splita. Drago nam je vidjeti da je broj zaraženih u Imotskom u opadanju, a povećan broj imamo u Makarskoj, Solinu i Sinju. Za Sinj i Solin zaraze vežemo uz tamošnje nogometne klubove – kazala je ravnateljica NZJZ SDŽ Željka Karin.

Dožupan Luka Brčić, načelnik Stožera civilne zaštite SDŽ komentirao je radni sastanak.

– Sve ovo vrijeme imali smo kvalitetnu suradnju s lokalnim jedinicama, no ovakav, neposredan sastanak bio je potreban. Mjere se odnose na područje cijele SD županije u trajanju od 14 dana. Razmišljali smo o selektivnom određivanju mjera. Svaki stožer nakon ovih 14 dana može tražiti nove mjere ili tražiti izuzeće istih. Nadam se da će mjere na terenu dati rezultate, za 14 dana ćemo se ponovno sastati. Zajednički ćemo donositi odluke o prolongiranju ili ukidanju mjera.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je da je današnji sastanak bio potreban.

– Izravno smo raspravljali o mjerama Nacionalnog stožera koje podržavamo, i podržali smo selektivno određivanje mjera svake lokalne jedinice. U Splitu nam je do toga itekako stalo jer sve što se događa u županiji fizički se, ali i medijski pretače u Split. Pozivam medije da jasno rade distinkciju i izbjegavamo stigmatizaciju SDŽ ili grada Splita. Zatvori se jedan vrtić, a nacionalna televizija kaže “zatvara se vrtić u Splitu”. Onda refleks da se jedan sastanak ne održi u Splitu jer je stanje kaotično. Uopće nije riječ o Splitu nego o općini koja nije niti susjedna. Zajedno moramo predlagati mjere Stožeru. Mi u Gradu Splitu inzistiramo na striktnom provođenju mjera za rad noćnih klubova jer smo prije desetak dana upozorili na jednu nepreciznost koja je nekim ugostiteljskim objektima omogućila da se predstavljaju kao restorani, što im je omogućilo duži rad. Inzistiramo na tome i pozivamo inspektorat da provjerava takve stvari. Svake noći naše lokalne snage upozoravaju i izvješćuju o tome i rade prijave sanitarnoj inspekciji koja po tome mora postupiti.

Veseli nas činjenica da broj zaraženih u gradu pada. Siguran sam da je to posljedica čvršćih mjera i siguran sam da će i u danima koji dolaze rezultati biti još bolji. Moramo sačuvati radna mjesta u gospodarstvu, radna mjesta u ugostiteljstvu su ključna za razvoj ekonomije. Provođenje mjera i suživota između toga je izuzetno bitno. Mediteranski festival knjige u Splitu bit će primjer kako se zahtjevne organizacije rade u kriznim vremenima – kazao je gradonačelnik.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime