Saša Horvat pitao je oko rashladnih vitrine mislio na njega i podsjetio na dobiveni sudski spor sa Slobodnom Dalmacijom na tu temu.

– Mislim da im nije mjesto tamo. Prodajite sladoled na ulazu, unutar, ali ne vani – odgovorio je Prkić.

– Da bi uopće mogli razgovarati o Komunalnom redu, prije prihvaćanja, moramo osigurate uvjete za njegovo provođenje. Tko će ovako kontrolirati red? Komunalni redari rade do 24 sata. Još jučer smo trebali još ljudi. Radno vrijeme mora biti najmanje do 3 sata, odnosno treba se uvesti treća smjena.

Donesen je prijedlog odluke “na mišiće”, a to je zato da ovaj prijedlog pišu političari. Imamo pionire ugostiteljstva u ovom gradu, npr. sladoled Ispod ure već je prisutan više od 40 godina. Ukidaju se samo štekati u kojima se služi hrana.

U Splitu dnevno imamo 30 tisuća gostiju koji nešto moraju jesti, a kada im dodamo one okolo grada imamo 45 tisuća gladnih gostiju. Je li nam cilj otvaranje novih trgovina brze prehrane. I u Veneciji su štekati u uskim ulicama, reklame su na svakom kantunu.

Pođimo od godišnje koncesije i korištenje kareta. Oderali smo ih, plaćaju 10 tisuća kuna godišnje. Ukidamo reklame, tiramole, a nikada ne nudimo zamjensko rješenje. 2006. smo očistili tisuće reklama, i od tada počinje odumiranje stare gradske jezgre.

Imamo medijske članke koji pokreću javnu histeriju (pročitao nekoliko članaka različitih medija).

Turizam prema mojim spoznajama ima od 60 do 65 posto u splitskom BDP-u, ako to izgubimo, izgubili smo sve – rekao je Horvat.

Puljak se složila s Horvat u dijelu u kojem se treba upitati je li se ovakvom odlukom ugrožava rad nekih poduzetnika.

– Ova odluka ne smije biti usmjerena prema privatnim poduzetnicima, građanima. Odluka treba biti ugodna za življenje svojim građanima. Nije nam potrebna jezgra duhova. Želimo da tu žive ljudi, da tu imaju usluge koje imaju u drugim dijelovima grada.

Na kraju krajeva, kada donesemo neku odluku, najveća je koma da ono što donesemo, da se to ne provodi. Kada bi bilo jakog provođenja sankcija, svi se držali Odluke. Možda nam Venecija i Dubrovnik ne moraju biti uzori u svemu. Ajmo na njihovim greškama naučiti i nešto primijeniti ovdje – replicirala je Puljak.

– Ne slažem se da turisti nemaju gdje jesti. Mislim da nećemo moći otvarati nove štekate. Ili ćemo imati veći broj restorana izvan jezgre ili ćemo smanjiti broj gostiju u jezgri. Micati frižidere se ne mora odmah nego se može ponuditi neko vrijeme prilagodbe, primjerice od 30 godine.

U pravu ste za obrte, treba ih potpomagati da opstanu – rekao je Jakov Prkić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime