S nadolazećom ciklonom u Dalmaciji bi ponegdje mogla pasti mjesečna količina oborina

Nakon rekordne ljetn suše, stižu nam više nego potrebne višednevne kiše

Srijeda je donijela svježe jutros diljem Dalmatinske zagore. Minimalne temperature zraka bile su većinom od 12 do 15°C, a u Sinju je izmjereno samo 11 stupnjeva. Uz obalu i na otocima je bilo toplijih 19 do 23°C.


Uz obilje kasnoljetnog sunca, temperature će i danas biti visoke, ponegdje i iznad vrućih 30 stupnjeva.

Ipak, s krajem kolovoza stiže i kraj dugog razdoblja stabilnog vremena. Vedro i vruće bit će još samo sutra, a prvog dana rujna, u petak, primijetit ćemo prve znakove nadolazeće promjene vremena. Iako će i u petak uglavnom biti suho i pretežno sunčano, povremeno će biti umjerene naoblake, a mjestimice se ne može isključiti mogućnost slabog pljuska. Tlak zraka počet će padati, a na moru će zapuhati slabo jugo.

Očekivana sitoptička situacija u prvom dijelu nedjelje (GFS / meteonetwork.it)

U subotu će još u početku biti djelomično sunčano, ali se u drugom dijelu dana očekuje jače naoblačenje sa zapada. U sjevernoj i srednjoj Dalmaciji bit će kiše, pljuskova i grmljavine, a lokalno je moguće izraženog grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom. Do kraja dana ponegdje će pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Suho bi se moglo zadržati samo na dubrovačkom području. Puhat će umjereno, na moru i pojačano jugo u drugom dijelu dana. Do početka kiše bit će vruće i vrlo toplo, a onda će početi osvježenje.

U nedjelju umjereno do znatno oblačno uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu. Ponegdje je moguće izraženo grmljavinsko nevrijeme i veće količine oborina u kratkom vremenu koje mogu izazvati bujične poplave. Jugo će slabiti i prestati, pa će popodne puhati slab vjetar promjenjiva smjera. Bit će svježije u odnosu na subotu pa će najviše dnevne temperature u Zagori biti oko 20, a uz obalu oko 25 stupnjeva.

Vrlo nestabilno vrijeme nastavit će se i sljedećeg tjedna. Povremena kiša i niže temperature zraka davat će dojam rane jeseni. Kada se zbroje oborine višednevne ciklone,  u Dalmaciji bi ponegdje mogla pasti mjesečna količina oborina.


Sušni dani su odbrojani!

Očekivana kumulativna količina oborina do kraja nedjelje (GFS / meteociel)Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0