DARIJA BUJAS

–  Lipo smo se upicanile! – zaključi Luce i malo se promeškolji vozeći auto. – Isto si mogla malo kraću suknju, ta ti je ko da ideš u ginekologa.

– Šta joj fali? Idemo se zabavit na Bikijadu, a ne zavodit bikove! – uvrijeđeno odbrusi Vedrana.

– Bome, ne fali joj ništa, brate, ima i viška dobrih četiri prsta – Luce se slatko nasmije i utone u svoje misli.

Već je nekoliko godina rođak Boško... Nastavi čitati

Luce ustane iz kreveta i zagrne se laganim ogrtačem.

– Idem skuvat kavu – dobaci muškarcu koji ju je zadivljeno promatrao.

– Ostani još malo pored mene.

– Ne! Popit ćemo kavu i tribaš ić doma.

Ništa nije odgovorio, samo se zavrtio preko kreveta i okrenuo se na drugu stranu, glumeći da ne shvaća njezine riječi.

– Svaki put isto, ne tribaju ti gluposti u životu – dobaci mu i uputi se ... Nastavi čitati

Kad sam imala dvadeset godina, znala bih se zgroziti kad bih čula pedesetogodišnjake kako govore o seksu. Zar oni to rade u tim godinama?

Užas!

Za njihove godine primjereno je da čuvaju unučad. I dopušten im je zagrljaj prije spavanja, uz prijateljski poljubac. Ali vatreni seks nikako. Pa koju ženu može privući muškarac s opuštenim trbuhom, i koji muškarac može poželjeti dodirivati tijelo že... Nastavi čitati

- Mati žena rodila Dite!!!!

- Aaaaaa, nije mu laka, brat ima dva sina! Je li komiran ili se drži?

- Kominar totalno, mi ga vraćamo u život i tješimo: Aj, Mate, dite ti je živo i zdrava, mlad si još bit će vrimena da sina napraviš.

- Ma nije to neka utjeha, ali ne može sada iz svoje kože.

I tako Mate krenuo praviti sina, a da se ženi još ni kosti nisu vratile na svoje mjesto. I fala Neb... Nastavi čitati

– Daj da vidim kako sam ispala! – kaže Vedrana.

Luce joj nervozno pruži mobitel.

– Uh, nisam dobro uvukla drob! Još ću se malo okrenuti da ga bolje sakrijem.

– Obje ste me umorile. Došle smo se okupati, a vas dvi niste se prestale slikavati. Kad ste napokon zadovoljne pozom, onda brišete bore, celulit i vene po nogama – sada već ljutita, Luce se okrene na trbuh i izvali se na ručnik.

–... Nastavi čitati

Izvalila se Luce na kauč. Natukla se punjenih paprika i baš joj paše ubit oko po ovom ljetnom zvizdanu. Noblese bi rekle beauty sleep, a za nju je to beauty želudac.

Pozvao je sin na punjene paprike, koje je kuhala njena „obožavana“ nevjesta. Ma kome se izlazi iz kuću po ovoj vrućini. Ali vrag joj ne da mira i želi probati te „savršene“ nevjestine paprike, pa je izmanipulirala sina da se loše o... Nastavi čitati

ROBERTA

Odlučila Luce da Vedrani pronađe ljubavnika, po mogućnošću da nije oženjen. Ma ni to nije neki problem, ako ima dovoljno novaca pa ženica može kupit dobre cipele. Neće onda grintati, kada muž dođe kasno doma ili za Vedranu, još bolje ujutro. Ona bi više voljela nekog momka ili partnera kako je to sada moderno reći, ali tko će naći slobodnog muškarca u pedesetima, a da nema grešku. Objas... Nastavi čitati

Prva prekrasna proljetna jutra, budi se Luce, grintava kao i uvijek bilo zimsko, proljetno ili ljetno. Mrzi sebe i cili svit dok ne popije jutarnju kavu. Ravno iz kreveta vučući napola obučene papuče za sobom, često joj jedna ispadne, ali ništa nije bitnije nego staviti kogu na špaher da voda što prije uzavre.

E danas je čvrsto odlučila da će jutarnju kavu popiti negdje uz more. Svi pričaju o l... Nastavi čitati

-Baš mi je drago što si naletila- velikim osmijehom zagrli Snježana Lucu i odmah krene kuhati kavu. Baš mi je ža što ćemo u kužini popit kavu, ne možemo na teracu, došla je voljena kćer, voljenoj majčici.

Ovo je izgovorila sa posebnim cinizmom u glasu, na što se Luce nije puno iznenadila jer poznaje odnos Snježane i sestre njenog muža.

-Ali je tu Jadranka, dugo je nisam vidila, kako je ona?
... Nastavi čitati

-Lipo namisti tu kosu - cijela nervozna, naređivačkim glasom obrati se Sanja Luci.
-A, što mi fali kosi?
-Dobar frizer!
-Eto nemam nidi pametnije trošit pare nego na frizuru.
-Kako ćeš se ponovo udat, ostat ćeš raspuštenica cili život!- Sada je ovo bio zabrinuti ton, jer ne imati muškarca pored sebe koji će ti omogućiti ispijanje kave u Lvxora za nju je bio promašen život.

-Jesi dosadna sa ... Nastavi čitati

- Je li ti vidiš koju mu je majicu obukla, srića da ja imam ovu njegovu jaketicu pa se neće priladiti - ljutitim, nervoznim glasom, viče Luce, oblačeći debelu, zimsku jaketu malom dječaku od dvije godine. Nalazeći se u stanu koji se grije.

- Pa oće li biti vruće malome? - upita je susjeda.

- Boje da mu je vruće nego da se naladi - uporna je baba.

- Koji je vrag doveja u moju kuću?

- Pa... Nastavi čitati

- Nije ovo više za moje godine - izgovori Luce, teškim, isprekidanim glasom, između dva gutljaja kave i dima cigarete.

- Sada kukaš, a uvik si prva za organizirat izlazak.

- Zaboravim da sam prošla pedesetu, ali ovakva jutra dobro me podsjete - još težim glasom, pokušavajući se bolje namjestit u stolici, jer po izrazu lica i usporenim pokretima vidljiva je bol u leđima.

- Jeste me dugo če... Nastavi čitati

Budim se, Uskrsni ponedjeljak. Napokon sve gotovo, cijeli šušur oko jaja, sirnica, janjetine, domaćeg kruha i posebno trka za mladom kapulicom.

Volim ja blagdane i skupljanje moje obitelji, ali ipak mi je najdraži Uskrsni ponedjeljak i vraćanje u normalu uz prvu jutarnju kavu u miru, poslije nekoliko dana. Obavezno ostavim jednu sirnicu za ovaj ritual, jednu satarem čim se ispekla, naravno mora... Nastavi čitati

-Zlato materino, dođi ti popodne do mene, neće nitko pravit' budalu od tebe. Nisam ja tebe našla na putu!

Čujem kako Vedrana daje „pametne“ savjete svojoj razmaženoj kćeri.

-'Ko je to najutija, pricipešu?

-Izludit će mi malu.

-Dobra je i ispala pored takve matere.

Vedrana uopće nije ni reagirala na moju opasku, jer je bila toliko zaokupljena kćerinim nebitnim problemima da nikakve r... Nastavi čitati

Ležim na trosjedu. Pijem jutarnju kavicu i čitam knjigu „Gnjev anđela“. Tu knjigu još sam u srednjoj školi pročitala, ali sada poslije trideset pet godina, sasvim drugačiji osjećaj čitanja Sheldonove knjige. Onda sam uživala u zapletu i raspletu, dok sada u svakoj napisanoj rečenici. Svakom opisu bilo osobe, događaja ili prostorije.

Neki blesavi dan, mrzim ove marčane bure, napušu mi glavu, paš... Nastavi čitati

- Vidjela sam jučer Zoranu - između zalogaja, da bude pristojna, ali osjetilo se da je Sanja samo čekala trenutak da to izgovori.

- Je li bila sa dragim?

- Ne, u Malla je nešto kupovala.

- Je li pitala za mene?

- Bome te nije spomenula - ovo je izgovorila uz takav smijeh da bi i najgluplji shvatio da između nas dvije postoji velika svađa.

- Koja Zorana? - upita Vedrana.

- Osoba i... Nastavi čitati

Dogovorila se moja ekipa da ispečemo janjčića za Uskrs, naravno pravac Primorski  Dolac kod naše Mile.

Skupilo se puno auto, bome smo trebali iznajmit autobus ili barem kombi koliko nas ima. Shvatili smo da nije bitno janje, već cijela organizacija i izlet. Šteta što se nismo sjetili vlaka i pohanih pilećih bataka, koje bi već u Sućurcu potamanili.

Vozeći se lokalnom cesticom, zaključili smo... Nastavi čitati

Nervozna hodam prema Silvaninom stanu, nosila dvije torbe pune materijala za šivanje. Zamolila me je da joj pomognem kreirati kostime djeci za u školu. Ne volim to šiti, ali znam da se već godinama muči kao samohrana majka i zaslužila je svaku pomoć koju jedna prijateljica može pružiti.

Vedrana me već obavijestila da je zaljubljena i dugo je takvu nije vidjela.

- Darija moja, da vidiš koja j... Nastavi čitati

Capak je popustio malo mjere, Bog mu da svu sriću. Naravno, prvo jutro nas tri odletjele u Kalafatića na kolače. Jutarnje sunce, sjele uz more, škiljeći ugledamo konobara, koji se brzim korakom, s osmijehom koji govori napokon približava stolu.

-Dobro jutro, baš ste mi ulipšale dan, kad sam vas vidio. Može vaše kavice po običaju?

-Polako, nije ovo običan dan, dva miseca pijem kavu po zidićim... Nastavi čitati

Poznajete onaj osjećaj kada se u zimskom periodu uvučete u topli krevet, a na televiziji Mentalist. Ni rođena mater vas ne smije zvati.

Gledam televiziju, perjanica mi do brade, samo izvadim ruku da okrenem program dok su reklame. Ne bih je vadila ni onda, ali daljinski ne vata ispod. Virujte mi na rič, isprobala ja sve.

E, baš tada zazvoni mobitel, naravno na kantunalu, malo se uzdignem, al... Nastavi čitati