Renato Čupić o proračunu: “Ako će se raditi neki Kerumovi tuneli i slični projekti na uštrb građana Splita, onda ne hvala”

"Svaka kuna će se protresti pet puta i znati gdje ide"

Gradski vijećnik stranke Pametno, Renato Čupić, na svom Facebooku redovito izvještava javnost o događanjima u Gradu, te svojim mišljenjima i razmišljanjima o gradskoj politici. Ovaj put je odlučio građane upoznati s proračunom, a u nedostatku novog za 2017., krenuo je s onim zbog kojeg je Baldasar izgubio stolicu.


Objavu prenosimo u cijelosti.

[MALA ŠKOLA POLITIKE – PRORAČUN <3 ] Nakon požara i komunale nastavljam s približavanjem politike ljudima. Kao što sam već pisao meni se prvome politika gadila, ali kad shvatiš da bez nje ne možeš jer ona se cijelo vrijeme bavi tobom (Hajdukom, školom, cestama, Karepovcem, socijalom, kulturom, ekologijom, komunalom …) onda se s problemom moraš uhvatiti u klinč. I tako završih u Gradskom vijeću …

Temeljni politički dokument je PRORAČUN, koji se dijeli prema službama, i kojeg čekamo da dogovore HDZ i Kerum. U očekivanju Godota ovdje predstavljam po programima onaj Baldasarov pokušaj s proračunom za 2017.godinu od 1 milijarde i 30 milijuna kuna, i kako je utrošio onaj za 2016. godinu. Kako je naučna fantastika u 2017. godini imati proračun u excelu, sam sam ga napravio. Iznosi su u milijunima kuna, a tu je i postotak koliko je za koji pojedini projekt potrošeno u 2016. godini, kao i koliko je planirano u 2017. Najlakše je početi s infrastrukturnim projektima jer ljudi njih najviše vide i razumiju.

SLUŽBA ZA IMOVINSKO-PRAVNE POSLOVE IZGRADNJU I GEODEZIJU u 2016. godini je nakon početnih 100.000.000 kuna rebalansom pala na 78.800.000 kuna, i realizirala mizernih 50.956.000 (od toga na “ostale prometnice” čak 13.756.000 – pretpostavljam neka Baldasarova u susjedstvu 😉 ). U proračunu za 2017. Baldasar je ovom odjelu predvidio 82.425.000 što čini 8% ukupnog proračuna Grada Splita.

Kako ne ide uvijek po planu, zbog slabog rada službi, sporosti institucija, nedostatka novca ili jednostavno odluka gradonačelnika, proračun se nikad ne realizira kako je i predviđen. Stoga je proračun prvenstveno POLITIČKI dokument, a ne ono kako vas političari znaju često prevariti “oporba neće da prihvati naš proračun”.


Tako je Baldasar stavio u proračun školu Pazdigrad i 50 svojih gluposti pa je PAMETNO moralo glasati protiv jer se proračun ne računa po jednom dobrom projektu. Tako je i sada već počeo Andro s vatrogascima. Nitko normalan nije protiv takvih stavki, dapače, svi će ih pohvaliti jednoglasno, ali ako će se raditi neki Kerumovi tuneli ili prilazi njegovim projektima na uštrb građana Splita, onda ne hvala. Mi smo tu ipak zbog građana.

Ovako ćemo i svaku stavku proći za pripremnu sjednicu kad nam na Gradsko vijeće stigne proračun na 2017. HDZ-a i Keruma. Najavljujem unaprijed da se pripreme jer sad kad PAMETNO ima 7 vijećnika u Gradskom vijeću, zahvaljujući potpori sugrađana, svaka kuna će se protresti 5 puta i znati gdje ide.I zato, #SamoPametno <3

p.s. primjer ove tablice:

Politički na početku godine Gradonačelnik obeća nathodnik na Mejašima, stavi u proračun 2.000.000 kuna, potroši samo 209.000 za papirologiju i prebaci ga u 2017.godinu. Nathodnik na Mertojaku isto ubaci u svoja obećanja s 1.600.000 kuna i na kraju ostane bez realizacija i bude 0 kuna. Ali zato imate šetnicu Ambasador Matejuška koja se obično realizira kao predizborni projekt … i ona bez problema potroši i više nego je predviđeno i završi se. Ili recimo “ostale ceste” s preko 13 milijuna kuna.

S druge strane Korešnica i Žrnovnica čekaju vodu, ulice na Žnjanu čekaju, ulice oko POS-a čekaju … itd …

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/renato.cupic.75/posts/1943004279305780″ bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0