REKORDNI VIKEND BORANKE 1200 volontera kampanje Boranka za vikend posadilo 12000 novih stabala

Učitelji iz Sindikata Preporod, pripadnici Hrvatske ratne mornarice i veleposlanik Kanade pridružili su se izviđačima i brojnim drugim volonterima u pošumljavanju Mosora

Treća ovogodišnja vikend akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije, u sklopu kampanje Boranka, održala se ovaj vikend na području Splita, a pošumljavalo se područje Sitno Gornje, ispod Zvjezdanog sela Mosor, koje je stradalo u katastrofalnom požaru 2017. godine. Ovaj vikend zabilježen je rekordan odaziv te se u akciju na Mosoru uključilo oko 1200 volontera.


Uz pomoć stručnjaka iz Hrvatskih šuma koji su educirali volontere i pomagali im u sadnji, volonteri Boranke su ovaj vikend zasadili oko 12,000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Sadile su se isključivo autohtone, izvorne vrste crnogorice i bjelogorice. Tako su oni stariji sadili uzgojene sadnice čempresa, primorskog i crnog bora, a mlađi sjeme čempresa i crnog bora te žirove hrasta medunca.

Organizatori akcije su Savez izviđača Hrvatske, Splitski skautski zbor, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja, Ravnateljstvo civilne zaštite i Grad Split.

Na akciji je sudjelovalo više od 300 izviđača iz Splita, Omiša, Trogira, Dugog rata, Velike Gorice, Samobora, Koprivnice, Stupnika, Okića, Križevaca i Bjelovara. Izviđači iz Splitskog skautskog zbora bili su zaduženi za organizaciju i prihvat svih volontera na akciji ovaj vikend.

„Ljepši i zdraviji okoliš naša je zajednička ostavština budućim generacijama. Splitski izviđači će i dalje biti na raspolaganju svojoj zajednici, a svima koji su se do sada uključili u ovaj veliki poduhvat, još veće hvala! Zagrlimo Prirodu sa sve više “malih” ruku“ – poručuje Edi Perić, predsjednik Splitskog skautskog zbora.

Uz izviđače, na akciji su sudjelovali pripadnici Hrvatske ratne mornarice, učenici splitskih osnovnih škola Brda i Blatine-Škrape, učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita, studenti Kineziološkog fakulteta u Splitu, studenti Erasmus programa međunarodne razmjene, članovi Judo klubova „Val“ i „Student“ , članovi moto kluba „Vuk samotnjak“ te brojni drugi volonteri iz Splita i okolice.

Na akciji je sudjelovalo i 30-ak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora kampanje Boranka te volonteri iz tvrtke Atos.Akciji su se pridružili i zaposlenici agencije ImagoOgilvy koja je za Savez izviđača Hrvatske osmislila kampanju Boranka, koja je već osvojila brojne domaće i svjetske nagrade.Kako je ove godine posebni partner u kampanji Boranka sindikat Preporod, akciji se u subotu pridružilo više od 300 učitelja i nastavnika, sindikalnih povjerenika iz čitave Hrvatske, koji su marljivo sadili nova stabla na obroncima Mosora.  Sindikat Preporod ove godine obilježava 25 godina postojanja te su sudjelovanjem u ovoj akciji, povodom te obljetnice, omogućili sadnju 9000 stabala za svojih 9000 članova.

„Vrlo važna dimenzija ove naše akcije je i što su svi naši učitelji i nastavnici ujedno i razrednici. Siguran sam da će većina njih naći načina kako za Boranku zainteresirati i svoje učenike, a onda neće biti zelen samo Mosor već i cijela Hrvatska“ – izjavio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Kampanju Boranka od početka službeno podržava i veleposlanstvo Kanade, a kanadski veleposlanik, Nj.E. g.Alan Bowman,u subotu se, zajedno s obitelji, pridružio akciji. Veleposlanik Bowman sa sobom je na akciju pošumljavanja doveo i predstavnike kanadske tvrtke Viking Air, proizvođače svjetski poznatih protupožarnih aviona tipa Canadair. Iz tvrke Viking air u akciji su sudjelovali direktor itvrtke, gospodin Ben Carson i gospodin Mark Dodd.

“Pitanje zaštite okoliša i očuvanja šuma i prirode jedan je od glavnih prioriteta Kanade. Izuzetno nam je drago što možemo sudjelovati i poduprijeti ovakvu hvalevrijednu akciju u Hrvatskoj. Također, drago nam je što i kanadska tehnologija, u vidu protupožarnih zrakoplova tipa Canadair, pomaže u zaštiti od požara” – kazao je veleposlanik Kanade, gospodin Alan Bowman, koji je ovom prilikom s obitelji i predstavnicima tvrtke Viking air zasadio više desetaka sadnica na Mosoru.

Podršku akciji pružali su djelatnici i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Grada Splita, pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite i vatrogasci iz JVP Split i DVD Dugi Rat, a veliku podršku projektu, kao i prošle godine, daje Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija.

U sklopu projekta Boranka održavaju se, kao i prošle godine, edukacije po osnovnim školama. Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatskih šuma, Hrvatske gorske službe spašavanja, Ravnateljstva civilne zaštite i vatrogasaca educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštiti šuma i prirode, prevenciji požara i učinku klimatskih promjena. Školarci po završenoj edukaciji sudjeluju i u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.

Akcija Boranka nastavlja se i dalje te će se 9. i 10. studenog pošumljavati požarište u naselju Kožino kod Zadra.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime