Razbijen dilerski lanac u akciji “Kravata”

Suradnja hrvatske i španjolske policije u operativnoj akciji Kravata

Zbog sumnje da su se bavili uzgojem i krijumčarenjem marihuane, tijekom vikenda je na području Španjolske uhićeno 10 članova zločinačke organizacije, inače državljana Hrvatske, Švicarske, Bosne i Hercegovine te Španjolske.


Zločinačka organizacija poznata po krijumčarenju i specijaliziranosti za „indoor“ uzgoj marihuane, djelovala je na području Španjolske,  gdje su uzgajali, prerađivali i pakirali marihuanu prije distribucije prema sjevernoj Europi.

Tijekom provođenja akcije španjolska policija pretražila je pet kuća na području Barcelone, gdje je zločinačka organizacija imala dobro opremljene prostorije za „indoor“ uzgoj marihuane. Zaplijenjeno je 900 stabljika marihuane, 8 tisuća eura gotovine i vozilo.

Operativna akcija Kravata rezultat je međunarodne suradnje hrvatske i španjolske policije započete u studenom 2016. godine. Akciju je provela španjolska Guardia Civil u koordinaciji s Europolom i Službom kriminaliteta droga Ravnateljstva policije.

Osumnjičeni za 23 kaznena djela

Tijekom dana PU šibensko-kninska je izvjestila da su policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Službe kriminalističke policije proveli su složeno kriminalističko istraživanje nad pet osoba starosti 32, 34, 36, 37 i 54 godine zbog sumnje u počinjenje ukupno 22 kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i 1 kazneno djelo omogućavanje trošenja droga,

Postupajući po ranije prikupljenim saznanjima, koja su prikupljena u suradnji s  policijskim službenicima Kraljevine Španjolske, Europola i policijskih službenika iz Odjela kriminaliteta droga ove policijske uprave provedeno je opsežno kriminalističko istraživanje kojim su utvrđene osnove sumnje da je osumnjičeni 37-godišnjak od početka mjeseca studenoga prošle godine do sredine ožujka u šest navrata prodavao drogu marihuanu konzumentima sa šibenskog područja, a u mjesecu travnju  jednom od konzumenata sa šibenskog područja je osigurao prostor na korištenje radi trošenja droga.,

Nadalje, utvrđeno je kako je osumnjičeni 32-godišnjak u vremenu od listopada prošle godine do sredine svibnja u 14 navrata prodavao drogu amfetamin, tzv.speed konzumentima sa šibenskog područja. Pretragom obiteljske kuće u Plastovu koju koristi osumnjičeni je pronađeno i od njega oduzeto 0,8 grama bruto težine zelene biljne materije karakteristične za drogu marihuana.

Za osumnjičenog 34-godišnjaka i 36-godišnjaka su utvrđene osnove sumnje da su od sredine  listopada prošle godine do kraja travnja nabavili opremu, materijal i tvari za izradu i uzgoj droge marihuane te da su te biljke uzgojili i preradili za daljnju preprodaju.Pretragom stana u Zadru i obiteljske kuće u Ostrovici koju koristi osumnjičeni 34-godišnjak je pronađeno i oduzeto 8 grama bruto težine zelene biljne materije karakteristične za drogu marihuana.

Za osumnjičenog 54-godišnjaka je utvrđena sumnja kako je u vremenu od sredine  travnja  do 7. lipnja ove godine uzgojio 69 stabljika biljaka indijske konoplje i neovlašteno posjedovao 1614 grama droge marihuane i opremu za indor uzgoj, a što je pronađeno tijekom pretrage obiteljske kuće u Grabovcima.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su, uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0