Julije Meštrović, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split i Ante Ćorušić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb, gostovali su u “Temi dana” HTV-a te pojasnili kako će bolnice u Splitu i Zagrebu funkcionirati od idućeg tjedna. Bolnice se od idućeg tjedna vraćaju redovitim operacijama, dijagnostici i pregledima.

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je kako se mora raditi na reaktivaciji sustava, koja mora biti dozirana, primjerena i ne riskantna.

– Prema tome, mi ćemo sigurno upogoniti dio ljudi koji su sad mirovali kako bi smanjili liste čekanja i prema tome će biti reevaluacija listi čekanja i bit će otvoreni svi kanali komunikacije za naše pacijente – telefonom, mailom, SMS-om, mobitelom, kako bi se saznali prioriteti i koje najprije treba pozvati. Radi se o kroničnim bolestima, kao i dosad radit ćemo hitni program i onkološke bolesnike. Sad imamo kronične bolesnike koji zahtijevaju skrb i ja razumijem ljude kojima treba zamijeniti koljeno ili kuk i njima je to glavni problem od Covida-19 – objasnio je Ćorušić.

Ante Ćorušić je rekao kako će se liste evaluirati kako nitko ne bi bio zakinut.

– Vjerojatno ćemo uvesti smjenski rad, da se može raditi popodne kako bi poštivali socijalnu distancu i smanjili liste u čekaonicama. Problem je što ćemo popodnevni rad i rad subotom morati više plaćati jer je to tako navedeno u Zakonu o radu – istaknuo je Ćorušić.

Ravnatelj KBC-a Zagreb rekao je kako je bolnica opremljena za najrizičnija radilišta, a to su: Trijažni kontejneri. Ćorušić dodaje kako će idući tjedan krenuti s testiranjem djelatnika jer su dobili serološki test.

Za kirurške zahvate i komplicirane zahvate morat će se testirati pacijente jesu li Covid pozitivni.

– Planiramo u mjesec dana odraditi 15-20 posto pacijenata s lista jer se KBC Zagreb našao u teškoj situaciji zbog potresa, izgubili smo 403 bolesničke postelje. Radimo u skučenim prostorima i uz to nam je došla klinika za maksilofacijalnu kirurgiju iz Dubrave. Uz to smo primili 60 posto pacijenata s dijalize iz Dubrave – objasnio je Ante Ćorušić.

Julije Meštrović, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, istaknuo je kako sve što se na pulmologiji u Splitu dogodilo, napravljeno je po pravilima.

– Svi koji trebaju, stavljeni su u izolaciju. Medicinske sestre nadomještene su drugim sestrama iz bolnice i taj sustav funkcionira dobro. Radit ćemo koliko god budemo mogli, ujutro i popodne, uključujući i subotu i to na svim slobodnim lokacijama. Na Firulama, u Starim toplicama i podružnici u Zagvozdu. Tako da što veći broj pacijenata dobije ono što nije mogao u proteklom razdoblju.

– Rade se popisi i poštovat ćemo listu, ali i stanja hitnosti. Svi će naši pacijenti biti pozvani. Naše sestre i osoblje dobili su točne upute kako razgovarati i kako uputiti pacijente kad dođu u bolnicu – istaknuo je Meštrović.

Julije Meštrović rekao je kako u Splitu postoji problem jer ne može se aktivirati kirurški program dok se ne aktivira lokacija na Križinama.

– Naravno da sve mjere zaštite i opreza dolaze u obzir, ali mi o pravom kirurškom ne možemo govoriti, ne možemo ga planirati. Zasad ćemo raditi ambulantno – rekao je Meštrović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime