Kako mu i priliči, ovogodišnji prosinac počeo je sa zimskim temperaturama zraka. Jutros se tako živa u termometru u nekim kotlinama Dalmatinske zagore spustila na minus 5 Celzijevih stupnjeva. Početkom vikenda snijeg je pao na planinama, ali na višim predjelima Pelješca, Brač, pa čak i otoka Visa.

Današnje minimalne temperature zraka (Pljusak.com)

Osim što je donio temperature zraka primjerene dijelu godine, donio je i prekid jedne “mini tradicije”. Naime, već dva prosinca za redom, onaj iza 2015. i 2016. godine, Dalmaciji i ostatku Hrvatske nisu donijeli ni najmanju količinu oborina! Radi se o velikoj klimatološkoj rijetkosti jer je prosinac u Dalmaciji drugi, odnosno treći najkišovitiji mjesec u godini.

Veći dio novog tjedna donosi stabilno vrijeme. Promjena vremena nastupit će u petak, što će označiti nestabilan kraj tjedan. Ipak, čini se da će najjače ciklone do Jadrana stići sljedeći tjedan, kada bi mogli biti i ekstremnih količina oborina, ali i olujnih vjetrova južnih smjerova.

Nakon sunčanog ponedjeljka, slijedi pretežno sunčani utorak. Samo je povremeno moguća mala do umjerena naoblaka, ali će se zadržati suho. Puhat će slaba do umjerena tramontana koja samo prolazno može imati pojačane udare, a na otvorenom moru Dalmacije vjetar će ponegdje imati jake do vrlo jake udare u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature zraka od -5 do 0°C u Zagori, od 1 do 6°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature zraka bit će od 8°C ponegdje u Zagori do 13°C uz obalu i na otocima.

Pretežno vedro vrijeme očekuje nas u srijedu. Puhat će slaba do umjerena tramontana, popodne na moru Dalmacije može prolazno imati pojačane udare. Minimalne jutarnje temperature zraka od -4 do 0°C u Zagori, od 2 do 7°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature zraka bit će od 9°C ponegdje u Zagori do 14°C uz obalu i na otocima.

I četvrtak donosi nastavak stabilnog i pretežno sunčanog vremena. Krajem dana ponegdje promjenjiva naoblaka. Puhat će slaba, samo ponegdje i umjerena tramontana ili zapadni vjetar. Minimalne jutarnje temperature zraka neznatno više u odnosu na prethodne dane, a najviše dnevne temperature zraka bit će od 9°C ponegdje u Zagori do 14°C uz obalu i na otocima.Zbog približavanja nove ciklone sa zapada, u petak će se vrijeme mijenjati. Tijekom dana bit će sve više oblaka, pa će povremeno biti kiše koja će češća i obilnija biti navečer. Puhat će umjereno i pojačano jugo koje će navečer okrenuti na oštro. Jutarnje temperature zraka bit će u umjerenom porastu, najviše dnevne bez veće promjene u odnosu na četvrtak.

U subotu promjenjivo. Oblačnije u prvom dijelu dana kada će biti kiše, pljuskova i grmljavine. U planinama će kiša prijeći u snijeg. U drugom dijelu dana postupan prestanak oborina. Južni vjetrovi okrenut će na zapadni i sjeverozapadni smjer. Jutro će još biti toplo, a danju će početi pad temperature zraka što će biti uvod u hladnu noć na nedjelju.

Očekivana sinoptička situcija nad Europom u subotu (GFS / Meteociel)

Prema današnjim prognostičkim materijalima, nedjelja ponovno donosi stabilnije, ali hladno zimsko vrijeme. Puhat će slab do umjeren vjetar dominantno sjevernih smjerova. Bit će osjetno hladnije u odnosu na petak i subotu, a ujutro i navečer u Zagori je moguć mraz.

Ako se ostvare aktualna predviđanja prognostičkih modela, gotovo cijeli sljedeći tjedan mogao bi proteći u znaku kiše. Otvorila bi se prava “magistrala” ciklonama od Atlantika do Sredozemlja, pa bi naš dio Europe bio često izložen prednjim stranama vrlo snažnih i dubokih ciklona. Ako se ostvari takav scenarij, jugo i lebić će biti česti, a ne isključuje se ni povremena pojava ciklonalne plime. O svemu opširnije kada nam se spomenuto razdoblje približi.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0