Subota u Dalmaciji protječe u znaku promjenjivog vremena. Uz povremena oblačna razdoblja povremeno je bilo oborina, uglavnom u južnoj Dalmaciji i na otocima.

U ranim popodnevnim satima grmljavinski oblaci su se razvili nad otvorenim morem, a dijelove otoka Visa pogodila je i tuča.

Satelitska snimka naoblake i procjena oborina (Foto: Vrijeme & radar / Eumetsat)

Promjenjivo vrijeme posljedica je blizine ciklona čiji se centar nalazi iznad Ligurskog mora i koji će se postupno premještati prema istoku.

Tijekom dana snijeg je povremeno padao na Biokovu, Dinari, Kamešnici i planinama oko Vrgorca, a snijeg je jutros padao i na Mosoru. Snježnih pahulja bilo je samo do 500 metara nadmorske visine, pa su ih vidjeli stanovnici Dubrave i Gornje Sitnog.

Na većem dijelu Jadrana puše umjerena bura, na sjevernom i jaka. Podno Velebita puše olujna bura s orkanskim udarima. Najjači udar bure do 14 sati izmjeren je na Krčkom mostu i iznosio je 144 km/h.Na Svetom Juri na Biokovu temperatura cijelog dana nije prešla nuli i uglavnom je bila oko 3 stupnja ispod nule. Zanimljivo, najtopliji dio Dalmacije danas je bilo područje istoka Splita, Stobreča i Podstrane gdje su temperature porasle do 14 stupnjeva. U ostatku subote i u prvom dijelu nedjelje bit će povremenih nestabilnosti, a u planinama i Zagori ponegdje i snijega.

Izvješće HAK-a:

Samo za osobna vozila, zbog jakog vjetra, otvorene su:

A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca;
A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3);
riječka obilaznica između Orehovice i Škurinja u oba smjera. Obilazak za ostale skupine je kroz grad
brza cesta Čavle-Kikovica u oba smjera
Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene (DC8)
DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika i Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Stara cesta kroz Gorski kotar (DC3), državna cesta DC1 i Paški most otvoreni su za sve skupine vozila.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u Gorskom kotaru i Lici te dijelom u središnjoj Hrvatskoj i Dalmaciji. Mogući su odroni duž Jadranske magistrale i na cestama u gorju te poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog nafte na kolniku na Jadranskoj magistrali (DC8) od GP Zaton Doli do GP Karasovići vozi se usporeno, uz ograničenje brzine od 40 km/h. Molimo vozače za oprez.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Lici na:

ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac,
županijskim i lokalnim cestama na području Donjeg Lapca.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0