Proslava pete godišnjice nacionalne kampanje “Čitaj mi” u Splitu: “Čitanje djeci je ulaganje u budućnost”

Čitajući djeci i aktivnim uključivanjem djece u proces čitanja utječemo na njihov cjelokupni razvoj

Gradsko kazalište lutaka bilo je premalo za sve goste koji su došli na središnju proslavu 5. godišnjice kampanje Čitaj mi!. Proslavu su uveličala i brojna poznata imena splitske javne scene. Središnju proslavu prigodnom pjesmom otvorili su polaznici početnog solfeggia Glazbene škole Josipa Hatzea koji su izveli generalnu probu službene himne Malog Marulića Priča nam je kuća, skladateljice Tamare Obrovac i autorice teksta Olje Savičević Ivančević.


Kao gost iznenađenja, proslavi je prisustvovao i gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je pročitao pjesmu Tonča Petrasova Marovića Snig u Splitu olivan Split u snigute pohvalio kampanju i dao punu podršku daljnjem provođenju. Uz gradonačelnika, okupljenima su čitale sestre Zaninović,Lucija i Ana koje su u publici pratili i sinovi., s pjesmom Radost Josipe Franjić Radulović, a novinarka Slobodne Dalmacije Ljubica Vuko također je odabrala pjesmu iste autorice pod naslovom Dijete. Čitala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Pezo Babić pjesmu E baš hoću! pjesnikinje Jadranke Čunčić Bandov. Novinarska obitelj Klarić, tata Duje i mama Marijana,  odabrali su pjesme Čemu služe roditelji Paje Kanižaja te Fotoreporter Stjepana Baloga. Djeca su s pažnjom odslušala i pjesmu koju je čitala književnica Vjekoslava Huljić, a naš proslavljeni alpinist i putopisac Stipe Božić odabrao je Tina Ujevića i pjesmu Odlazakza one malo starije.

Čitanju se pridružio i pedijatar splitskog KBC-a te predsjednik Ogranka Split Hrvatskog pedijatrijskog društva, doc.dr.sc. Joško Markić s pjesmom Teška bolest, Grigora Viteza. Nakon 45-minutnog programa  tijekom kojeg su djeca odgonetavali zagonetke pjesnikinje Dunje Kalilić i tako najavljali goste, program se preselio na Rivu gdje su na prigodnom štandu  posjetitelji, koji su pročitali priču, dobili prigodne darove.

Čitajući djeci i aktivnim uključivanjem djece u proces čitanja utječemo na njihov cjelokupni razvoj. Nacionalna strategija poticanja čitanja također ističe da je važno posebnu pažnju posvetiti čitanju djeci, jer se ljubav prema čitanju i predčitalačke vještine razvijaju od najranije dobi. U kampanji “Čitaj mi!” pozivamo roditelje i druge odrasle da budu poticaj djeci u čitanju, daruju slikovnice, razmjenjuju ih i posuđuju u knjižnicama – kazala je Kristina Čunović, koordinatorica nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja.

Cilj nacionalne kampanje „Čitaj mi!” je da svi u društvu osvijeste važnost čitanja djeci od najranije dobije jer je to najbolje ulaganje u budućnost. – istaknula je Grozdana Ribičić, predsjednica splitskog ogranka Hrvatskog čitateljskog društva koja je, uz ostale članice, moderirala proslavu.

Organizator proslave je Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatsko knjižničarsko društvo i UNICEF, a glavni nositelj splitski ogranak Hrvatskog čitateljskog društva, uz veliku pomoć Gradskog kazališta lutaka Split, Specijalističke pedijatrijske ordinacije dr. Snježane Kapor Jeričević i Školske knjige.


 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0