Promocija monografije “Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967. – 2016.”

"Ovom monografijom klapsko je pjevanje dobilo ne samo dokument o svom djelovanju već i atmosferu klapskoga života"

U četvrtak, 6.srpnja, će se na Poljičkom trgu u Omišu, održati svečana promocija monografije “Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967.-2016.” autorice Herci Ganza. Priča o ljubavi nastala iz ljubavi.


Monografiju će, uz autoricu, predstaviti glavni urednik Mijo Stanić i recenzenti: akademik Jakša Fiamengo, dr.sc.Marko Rogošić, prof.Bože Mimica, maestro Dušan Šarac.

Program će upotpuniti muška klapa Filip Dević iz Splita i klapa Omiš.

U pet poglavlja, na 566 strana, knjiga kronološki prati nastanak i razvoj FDK Omiš ne izostavljajući ni jedno bitno klapsko ime. U posebnim okvirima obrađeni su brojni pojedinci, utemeljitelji, ravnatelji, članovi Festivalskog vijeća, klape, pjevači, klapski voditelji i mnogi drugi. U posebnim okvirima izdvojeni su članci i citati iz brojnih medija i tiskovina. Fotografije u knjizi popraćene su detaljnim legendama gdje god se moglo doći do točne informacije. Monografija je pisana tako da čitatelj ne mora nužno pratiti njen kompletan sadržaj; on može čitati svaki tekst, svaki okvir kao zasebnu cjelinu. Korist je koju je imao rad na stvaranju knjige višestruka. Rekonstruirani su podatci, složena je festivalska arhiva, digitalizirane su fotografije i dokumenti, prikupljena je periodika. Sve to poslužit će kao neizostavna baza podataka budućim klapskim istraživačima. Ova monografija nije samo povijest Festivala; ona je i povijest jednog razdoblja grada Omiša, priča o njegovim građanima, volonterima, entuzijastima, priča o klapama, laureatima, vrsnim pjevačima. Ova je knjiga priča o ljubavi nastala iz ljubavi. Vjerujemo da će svaki njen čitatelj osjetiti barem dio emocija koje su u njoj iznesene i koje su pratile njeno stvaranje.

Iz recenzija:

Akademik Jakša Fiamengo: Ovom monografijom klapsko je pjevanje dobilo ne samo dokument o svom djelovanju već i atmosferu klapskoga života; približila nam je ljude koji za klapsku pjesmu, i onu ljubavnu i onu oporbenu, daju i više od sebe samih, ono što običan zaljubljenik u pjevanje samo nazire, ali često ne vidi, a prepuno je mara i ustrajnosti na svakoj noti, ljepoti njezina oblikovanja, meštriji glasova koji se u skupnom poretku pretvaraju u onaj moćni, najmoćniji – u glas, jedan jedini i jedinstveni, glas koji zvoni stoljećima i uvijek nas iznova podsjeća da ipak nismo mali na điografskim kartan.


Prof. Božo Mimica: Ovom Monografijom, stamen-knjigom suvremene povijesti dalmatinske pjesme, obilježavamo zlatnu obljetnicu Festivala dalmatinskih klapa. Posvećena je svim skladateljima, tekstopiscima i izvođačima klapskih pjesama, kao i svim organizatorima i svima onima koji su tu pjesmu s ljubavlju desetljećima njegovali. Svojim sadržajem budućim generacijama prenosi poruku kako tradiciju izvornog dalmatinskog melosa treba njegovati i čuvati, a ujedno je i zahvala svim teoretičarima glazbe te glazbenicima koji su svojim radom utvrdili temelje umjetničke forme dalmatinske pjesme i tako je učinili suvremenom. Knjiga je pripremljena na visokoj profesionalnoj razini i obuhvaća sva razdoblja od samih početaka FDK-a do današnjih dana. Podijeljena je u pet poglavlja po dekadama te grafički i likovno bogato opremljena. Možemo je smatrati leksikonom dalmatinskih klapa.

Pokrovitelji monografije su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Omiš, Hrvatsko društvo skladatelja, Splitska banka i Studenac Omiš. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0