Promocija dokumentarnog serijala “Klapska pjesma – od konobe do svjetske kulturne baštine”

Iako je vjetar spriječio prikazivanje na predviđenoj lokaciji uz more u Parku hrvatskih branitelja, to nije spriječilo dolazak brojnih gledatelja koji su uživali u zanimljivoj priči o prvim godinama Festivala dalmatinskih klapa Omiš

U petak navečer, 14. srpnja na programu Festivala dalmatinskih klapa u Omišu premijerno je prikazana druga epizoda dokumentarne serije HRT-a “KLAPSKA PJESMA – OD KONOBE DO SVJETSKE KULTURNE BAŠTINE”. Iako je vjetar spriječio prikazivanje na predviđenoj lokaciji uz more u Parku hrvatskih branitelja, te se prikazivanje održalo u kongresnoj dvorani hotela Plaža, to nije spriječilo dolazak brojnih gledatelja koji su uživali u zanimljivoj priči o prvim godinama Festivala začinjenoj arhivskim kadrovima Omiša i drugih dalmatinskih gradova u kojima se njegovala klapska pjesma.


Prof. Mijo Stanić, ravnatelj Festivala, u uvodnoj riječi ispričao je kako je uopće nastala ideja o serijalu:

– Željeli smo obilježiti 50. obljetnicu Festivala i ovo je bio još jedan način na koji smo to napravili, uz otvaranje izložbenog prostora Festivala Dalmatinskih Klapa i objavljivanje Monografije. Gosp. Dušan Šarac i ja išli smo u Zagreb na sastanak s predstavnicima HRT-a s idejom da napravimo dokumentarni film o 50 godina omiškog Festivala, jer smo vjerovali da imaju dovoljno materijala budući da je HRT ovdje prisutan još od drugog omiškog Festivala. Ispostavilo se da toga ima puno više, da se može napraviti cijeli serijal od sedam nastavaka, a priča izlazi iz okvira samog festivala i proširena je na priču o klapskoj pjesmi kao nacionalnoj vrijednosti – rekao je prof. Stanić.

Zvonko Varošanec, scenarist i redatelj dokumentarnog serijala napravio je zaista velik posao koji je uključivao pregled više od tisuću vrpci iz bogate arhive HRT-a:

– Kad su Mijo i Dušan prvi put došli s idejom, nisam ni sanjao da ću sljedećih godinu dana provesti zadubljen u ove materijale slažući slagalicu. Dosta je bilo teško jer prvih 20 godina ništa skoro nemamo, skoro sve je od materijala izgubljeno. Nešto sam pronašao u informativnim emisijama, nešto u emisijama o narodnim običajima. U prvom nastavku smo pokušali dati opći okvir o klapskoj pjesmi, a u drugom nastavku koji se danas prikazuje već pričamo o omiškom Festivalu. Nastojali smo objediniti sve što vrijedi o klapskoj pjesmi, pa i izvan Omiša. Snimili smo puno klapa, tamo gdje su i pjevale te ih nastojali uhvatiti u ležernoj atmosferi na njihovom području. Uspjeli smo snimiti i gospodina Eduarda Tudora, koji je bio najdugovječniji umjetnički ravnatelj Festivala, tako da ima stvari koji će biti vrijedne za buduće naraštaje – otkrio je Varošanec.

Dokumentarni serijal u sedam nastavaka “KLAPSKA PJESMA – OD KONOBE DO SVJETSKE KULTURNE BAŠTINE” na HRT-u će se prikazivati ove jeseni.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0