PROLJEĆE USRED ZIME Temperature rasle do 20 stupnjeva, u Baškoj Vodi procvjetao badem

Iako smo u prvim danima siječnja, val visokih temperatura zraka u Dalmaciji zbunjuje prirodu i potiče na vegetacijski ciklus


Kako je i bilo najavljeno, val izrazito visokih temperatura zraka za dio godine stigao je do Hrvatske i šire regije. Danas su unutrašnjosti zemlje temperature zraka rasle do proljetnih 19 Celzijevih stupnjeva, koliko je izmjereno u dijelovima Posavine.


Još toplije je bilo u bosanskoj Posavini, gdje je živa u termometrima dosezala, pa čak i malo prelazila, 20 Celzijevih stupnjeva.

U Dalmaciji je najtoplijih 17 Celzijevih stupnjeva bilo u Skradinu i Žrnovnici, a 16 je izmjereno na širem šibenskom, makarskom i splitskom području.

Današnje najviše dnevne temperature zraka (Pljusak.com)

Toplo vrijeme u dijelovima Dalmacije potaknulo je prirodu na buđenje, pa smo tako primili fotografiju rascvalog badema iz Baške Vode.

Iako je u većini krajeva bilo suho, samo ponegdje je palo i vrlo malo kiše, do 1 litre po kvadratnom metru.Dan je obilježilo umjereno, ponegdje i jako jugo. Jugo u Splitu dosezalo olujne udare do 65 km/h, u Hvaru do 61 km/h.

Još toplije i još vjetrovitije bit će sljedeća tri dana, pa je lokalno moguće obaranje temperaturnih rekorda.Kada smo kod rekorda, prije točno godinu dana naš dio Europe zahvatio je ledeni val koji je nekim lokacijama u Dalmaciji donio najniže temperature zraka u povijesti službenih meteoroloških mjerenja. Primjerice, dok je danas Resnik (Kaštel Štafilić) mjerio proljetnih 16°C, lani je bilo minus 7 uz olujnu buru…

Temperature zraka 6.1.2017. sredinom dana (Pljusak.com)
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0