National Geographic Magazine Croatia je objavio članak na devet stranica sa sedam fotografija Božana Štambuka i pričom o njegovu radu.

I ne samo to, glavni urednici National Geographica iz Washingtona su njegovu temu proglasili najboljom ovog mjeseca.

Evo što o životu na otoku i svome radu kaže Božan:

– Zime na otoku znaju biti teške. Zbog izoliranosti i manjka sadržaja lako se upada u kolotečinu koja sputava kreativnost. Svoj spas sam našao početkom 2017. kad sam s posljednjom plaćom kupio početnički DSLR aparat i krenuo aktivno s fotografijom, strasti koju sam zbog fakulteta i posla zapostavio dugi niz godina.

Testirajući mogućnosti novog aparata, počeo sam eksperimentirati s pejzažnom astrofotografijom. U potrazi za prikladnim motivima, proučio sam razne literature o mom rodnom otoku Braču. Oduševila me raznolikost prirodnih fenomena i kulturnih bogatstva u mojoj blizini. Taj sam osjećaj odlučio prenijeti i drugima serijom noćnih fotografija koje prikazuju otok Brač na dosad neviđeni način.

Pustolovni duh i ljubav prema otoku

Kao početnik u astrofotografiji, dugo sam proučavao tehnike snimanja i obrade, kretanje zvijezda, mjesečeve mijene i kiše meteora, te sam konstantno pratio meteorološke radare jer vedro nebo je uvjet za astrofotografiju.

Pružila mi se prilika za rad struci, ali sam znao da bi me tempo rada i putovanje na posao trajektom ostavili bez snage za snimanjem po noći. Odbio sam ponudu i posvetio se fotografiji.

Zbog obaveza nisam mogao po danu istražiti teren, nikad nisam znao što me čeka, osim nepredvidive prirode i potpunog mraka. Pustolovni duh i ljubav prema otoku vodili su me kroz nepoznate i nepristupačne terene da unatoč pospanosti i opasnim životinjama dovršim svoj projekt. Prisilna noćenja u divljini su bila česta.

Tisuću kilometara ljetos prošao po Braču

Postao sam svjestan i ekološkog problema svjetlosnog onečišćenja. Umjetna rasvjeta dopire izvan gradova, smanjuje vidljivost zvijezda i onemogućuje snimanje. Čest komentar na moje radove je da su fotomontaže, ljudi su zaboravili kako izgledaju zvijezde. To me dodatno motiviralo da ovjekovječim ljepote noćnog neba prije nego nestanu.

U pratnji moje djevojke Kristine ljetos sam prešao preko tisuću kilometara po bračkim šumama, gorama i špiljama, a nastavljam i dalje, pripremam monografiju s kojom bih zaključio ovo putovanje prikladno nazvano Odiseja Brač – za kraj će Božan Štambuk.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime