Premijerom opere “Seviljski brijač” počinje 63.Splitsko ljeto

Ovogodišnje izdanje festivala će otvoriti premijera opere "Seviljski brijač" Gioachina Rossinija u izvedbi Opere splitskog HNK

Danas je u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split održana konferencija za medije povodom otvorenja 63. Splitskog ljeta.


Ovogodišnje 63. izdanje festivala će biti održano u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza. Festival će otvoriti premijera opere “Seviljski brijač” G. Rossinija u izvedbi Opere splitskog HNK, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića.

– Postaviti “Seviljskog brijača” na repertoar Splitskog ljeta potez je kojemu se može reći: “eto nas ponovo doma”. Malo je gradova u ovom našem mediteranskom krugu koji imaju operni ljetni festival, a još manje, ako uopće ma i jedan za kojega je Seviljski brijač napisan tako po mjeri, kao što je za Split.

Seviljski brijač je nesumnjivo opera koja ispunjava sve što čovjek može poželjeti u komičnom opernom kazalištu. Dok uživaš u arijama, duetima i ansamblima nadahnutim nevjerojatnim genijem Rossinija, slušaš pjevače koji u toj zahtjevnoj partituri moraju dati sve najbolje od sebe, smiješ se i zabavljaš prateći nenadmašni komični libreto savršeno dramaturški skrojen, moraš pomisliti i kako svijet doista i ne mora biti tako strašan i crn kakvim nam ga prikazuju i da u ovim vremenima najstrašnijih predviđanja, straha i loših dijagnoza ima itekako prostora za dobru terapiju, za pružanje mira jedno drugome i uživanju u djeliću najboljega što je ljudski duh u stanju stvoriti.

Stoga, veselim se doći u Split raditi na Seviljskom brijaču i pokušati prenijeti onu radost koju uvijek iznova osjećam kad začujem prve taktove te prekrasne opere. Veselim se ponovnom radu sa prijateljem, maestrom Lipanovićem i ponovnom susretu sa svim dragim ljudima iz HNK Split, koji me prate cijeli život i zahvaljujući kojima sam se od najranijih početaka pa sve do danas i sam formirao. – rekao je redatelj Krešimir Dolenčić pred premijeru.

Osim Seviljskog brijača na programu su još dvije premijere ansambala Hrvatskog narodnog kazališta Split. Na otvorenoj pozornici u sklopu Vile Dalmacija 9. kolovoza bit će praizvedena drama Predraga Lucića “Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad”, a zadnjeg dana Festivala, 14. kolovoza Balet HNK Split praizvest će plesnu predstavu Igora Kirova“Derviš i smrt”.


Opere

Osim premijere “Seviljskog brijača” u opernom programu tu su još reprizne izvedbe svojevrsnog zaštitnog znaka Splitskog ljeta, Verdijeve Aide na Peristilu, jedne od najimpresivnijih splitskih opernih produkcija proteklih godina; nagrađivane i hvaljene Puccinijeve Turandot u grandioznom ambijentu Meštrovićeve galerije; a naša najizvođenije i najpopularnija opera Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca ponovno će zaživjeti u svom „autentičnom“ ambijentu, kraj česme u Vrlici, rodnom mjestu libretista Begovića i mnogih folklornih poticaja što ih je Gotovac nenadmašno ugradio u svoje remek-djelo.Drame

Praizvedbu “Aziza (Svadbe koja je promijenila Zapad)” režira Dino Mustafić u ambijentu kompleksa Vile Dalmacija na južnim padinama Marjana. Napisana još prije desetak godina, drama Predraga Lucića koja tematizira planetarnu histeriju “rata protiv terorizma” i proizvođenje industrije straha na 63. Splitskom ljetu će konačno doživjeti svoje prvo kazališno uprizorenje. Reprizno će i ove godine igrati dva publici omiljena, prava splitska dramska naslova, Smij i suze starega Splita, komad koji pršti duhom splitskih prošlih vremena i “Buža” Živka Jeličića, gorko-slatka komedija o „susjedima iz pakla“. Gostovanja donose naslove kao što su nagrađivana predstava “Pluća” Duncana Macmillana Teatra Exit; “U agoniji” Miroslava Krleže PUK – Putujućeg kazališta i Scene Ribnjak, predstavu zanimljivog i inovativnog koncepta; zabavnu komediju Muškarci.hr Umjetničke organizacije Teatroman i Satiričkog kazališta Kerempuh; autorski projekt Olje Lozice “Prvi put kad sam ti vidjela lice” Teatra &TD, intimističku, dirljivu dramu o ženi koja zbog bolesti gubi pamćenje; sjajnu dramu Kako život Nine Mitrović u produkciji Kazališta Moruzgva; te potresnu monodramu Line Prose Lampedusa Beach u izvedbi Nine Violić i produkciji kazališta Hotel Bulić.

Balet

Na pozornici HNK Split Balet splitskog kazališta 14. kolovoza praizvest će plesnu predstavu Derviš i smrt koreografa Igora Kirova, po motivima istoimenog Selimovićevog romana, a na glazbu Gorana Bojčevskog. Ostatak plesnog programa i ovog će se ljeta odvijati pod zajedničkim nazivom Plesne večeri na Sustipanu u sklopu kojih će splitski Balet reprizno izvesti svoje uspješnice Na putu i East West, a gostovat će ansambl Makedonske Opere i Baleta iz Skopja s predstavom Crvena soba / Red Room, te Kazalište Savezne zemlje Saske, iz njemačkog Radebeula s predstavom koreografa Carlosa Matasa Tango Piazzolla.

Koncerti

Koncertno će nastupiti glasoviti i splitskoj publici dobro poznati violinist Stefan Milenkovich i pijanist Rohan de Silva; Wiener glasharmonika duo; Zoran Todorovich, jedan od najzanimljivijih tenora današnje glazbene scene uz pratnju pijanista Francesca Blanca; renomirani gitarist, Splićanin Goran Listeš; Duo marimbi, odnosno Katarzyna Myćka i Filip Merčep; 45. obljetnicu proslavit će sa svojim gostima splitski zbor Brodosplit, jedan od najnagrađivanijih svjetskih zborova; te obiteljski duo Kovač, sestreBiljana, kontraaltistica i pijanistica Vedrana.

Poezija

Poslije višegodišnjeg izostanka na Splitsko ljeto vraćaju se i poetske večeri i to posvetom i predstavljanjem triju velikih poetskih imena poniklih iz splitskog podneblja: Tonča Petrasova Marovića, Drage Štambuka i Jakše Fiamenga.

Izložbe

Festivalski izložbeni program kreće se od izložbe Splitski likovni podsjetnik, velike retrospektive splitske likovne umjetnosti od Drugog svjetskog rata i danas gotovo mitske tadašnje ilegalne izložbe pa do današnjih dana; retrospektive snažnog i markantnog kiparskog opusa Stjepana Gračana; fotografske izložbe Pinhole Portraits Mateje Smolčić; multimedijalne izložbe Svjetlo i tama Mediterana Matka Trebotića; izložbe Ence Kovačević u sklopu ciklusa Umjetnik kod Meštrovića.Umjetnička instalacija Heterotopija grada pozabavit će se sudbinom Splita kao grada koji je ubrzanom turističkom “prenamjenom” pretvoren u scenografiju i ljušturu nekadašnjega sebe.

63. Splitsko ljeto održava se u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, te pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Generalni pokrovitelj Festivala je Splitska banka, a generalni medijski pokrovitelj dnevni list Slobodna Dalmacija koja je i pokrovitelj festivalske nagrade Judita koja se dodjeljuje za najveća umjetnička ostvarenja u glazbenom i dramskom programu.

Planirani proračun 63. Splitskog ljeta iznosi 5,3 milijuna kuna. Ministarstvo kulture financirat će festival iznosom od 1,8 milijuna, grad Split izdvojit će 1,3 milijuna kuna, a Splitsko-dalmatinska županija 600 tisuća kuna s dodatnih 200 tisuća kuna za izvedbu opere “Ero s onoga svijeta” u Vrlici, dok se vlastiti prihodi očekuju u iznosu od 1,4 milijuna kuna.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0