Premijer Plenković sutra dočekuje predstavnika Sberbanke

U Zagreb bi sutra trebao stići predstavnik Sberbanke. Iako je sastanak dogovoren ranije, znači i prije nego je prvi čovjek te ruske banke prozvao Vladu zbog lex Agrokor i prijetnji da nema novih kredita dok se ne riješi pitanje starog, bez sumnje, ta će tema biti na dnevnom redu i na sastanku u Vladi i na sastanku s povjerenikom Antom Ramljakom, piše N1.


U međuvremenu otkrivaju se i detalji neurednog plaćanja državi za zemljišta koja Agrokorove tvrtke imaju u zakupu ili koncesiji.

Agrokorove perjanice nisu platile naknadu za korištenje državnog zemljišta za 2016. godinu. Umjesto raskida ugovora, država pokreće postupak potraživanja od izvanredne uprave.

Agrokor tako kroz zakupe, koncesije ili ugovore o privremenom korištenju ima oko 33 tisuće hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Od toga najviše Belje s nešto više od 19 tisuća hektara te Vupik sa 6,5 te PIK Vinkovici s 4,5 tisuće hekatara. S druge strane, Agrokor godišnje na državnim poticajima dobije višemilijunske iznose.

“Agrokor ne dobiva 150 milijuna kuna poticaja, dobivaju na razini godine 120. Ako uzmete da Hrvatska u omotnici za poticaje ima 3,3 mlrd. kuna imate sličan postotak korištenja koliko tko dobiva”, kaže Vlado Čondić Galiničić, savjetnik za poljoprivredu u Agrokoru.

Ugovori o koncesiji s tvrtkama koncerna Agrokor potpisani su na rok od 30 godina, a naknada se kreće od 222 do 899 kuna po hektaru, piše N1.


Belje ima sedam takvih ugovora za više od 13 tisuća hekatara, a godišnja naknada za to iznosi nešto više od 6 milijuna kuna. Pik Vinkovci imaju jedan ugovor za nešto više od tisuću hekara s godišnjom naknadom oko 237 tisuća kuna. Kada je u pitanju dugogodišnji zakup naknade se kreću u rasponu od 377 do 1500 kuna po hektaru. U Agrokoru tvrde da nemaju povoljnije uvijete od drugih, no s time se ne slažu Agrokorovi dobavljači.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u nedjelju je kako se vode razgovori s domaćim i ruskim bankama oko financiranja Agrokora te očekuje da će se financiranje nastaviti pod povoljnijim uvjetima nego ranije.”Razgovori se vode, novo financiranje će doći. Pregovori se ne vode na cesti ni javno. Kada budu okončani bit će takvi da će biti sigurno pod povoljnijim uvjetima nego što je to bilo ranije”, rekao je Plenković tijekom boravka u Vodicama.

Od sutrašnjeg razgovora s predstavnicima Sberbanke očekuje nastavak suradnje te da će se financiranje nastaviti.

Hrvatskog premijera čeka težak tjedan. Uoči drugog kruga lokalnih izbora, mora riješiti pritiske koje dolaze s ruske strane i ponovno uvjeravati javnost da je lex Agrokor najbolje rješenje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0