Požar kod Zatona još uvijek aktivan: Jučer bačen rekordni broj vodenih bombi

Preko 150 vatrogasaca i vojnika dežuralo je cijelu noć

Požar koji je jučer planuo na benkovačkoj cesti u bizini Vodica i Zatona, još nije lokaliziran. Preko 150 vatrogasaca i vojnika dežuralo je cijelu noć, a jutros je ponovno zatražena pomoć zračnih snaga.


Gori i na Svilaji

Zračne snage PP NOS OS RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika danas su osim na požarištu Zaton-Raslina, angažirane i na Svilaji.

Na požarištu Zaton-Raslina koje je aktivno od jučer djeluju tri Canadaira  CL-415 i dva Airtractora AT-802, dok su na požarište na Svilaji  upućena dva Airtractora.

Požarište Zaton-Raslina jučer je obišao i Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, a zbog vatrene ugroze ovih naselja ministar obrane donio je odluku o upućivanju i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske, temeljem zahtjeva Županijskog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića.

Rekordni broj bacanja vodenih bombi na jedno požarište

Na požarištu Zaton-Benkovačka cesta-Raslina zračne snage tijekom jučerašnjeg djelovanja izbacile su više od 400 vodenih bombi i provele 32 sata u zraku u akcijama gašenja požarišta sa ukupno sedam protupožarnih aviona. Ovo je ujedno do sada rekordan broj bacanja vodenih bombi na jedno požarište u jednom danu  koje su imale zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 217 požara (75 u Šibensko-kninskoj, 74 Splitsko-dalmatinskoj, 54 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).


Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1850 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 54 200 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/vatrogasciheroji/posts/798905393603098″ bottom=”30″]



Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0