Povratak u Srednji vijek: Pogledajte prizore s ovogodišnjeg “Uskočkog boja za Klis”

Manifestaciju su otvorili načelnik općine Klis Jakov Vetma i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban

Povijesno-scenski spektakl “Uskočki boj za Klis” je međunarodna manifestacija koju organizira Povijesna postrojba Kliški uskoci. Dvodnevni spektakl oživljene povijesti odvio se u petak i subotu, a u sudjelovalo je preko 250 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe. Posjetitelje je vratio u Srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija.


Viteški turnir u streličarstvu i mačevanju, žongliranje s vatrom, arhaični pučki napjevi, zvuci dipli, gajdi, bubnjeva i gusli uživo, orijentalna glazba s programima trbušnih plesačica, tabori postavljeni u sjevernom podnožju tvrđave s prikazom života ratnika u srednjem vijeku, različitim školama i radionicama… Sve to u arhaičnom ambijentu sajma starih obrta i zanata, izvornih jela i pića, autentičnih rukotvorina, autohtonih suvenira i ostalih proizvoda mediteranskog podneblja, s brojnim okupljenim izlagačima iz Dalmacije i cijele Hrvatske.

Središnji dogadaj bila je rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi mačevima, kopljima, buzdovanima, nadžacima uz pucanje iz topova, pušaka, kubura…

Kako je bilo na ovogodišnjem Uskočkom boju pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0