POVIJESNI DAN Dalmacija prvi put ikada od danas pokrivena mjerenjem meteorološkog radara!

Već noćas će se moći pratiti kako se radar "ponaša" kada preko Dalmacije bude prolazila oslabljena hladna fronta

Svanuo je i taj dan. Prvi put u povijesti, Dalmacija je pokrivena radarskim mjerenjima, barem njen veći dio! Za to je zaslužna privatna mađarsko-češka tvrtka MeteoSense.


Tako se Hrvatska konačno maknula s mrtve točke po ovom pitanju. S jedne strane, zahuktava se projekt MetMonic DHMZ-a, kojim se cijeli Jadran planira pokriti s 3 radara velikog dosega, a realizacija na terenu je relativno spora. Ipak, iz samog DHMZ-a najavili su da će sva tri radara na Jadranu biti online ove godine.

MeteoSense je ipak bio nešto brži pa je još lani “lansirao” radar u Puli, a od danas je dostupna radarska snimka iz Zadra. Radar iz Zadra dohvaća područje južnije od Splita, što znači da je nepokriven ostao samo jug Dalmacije. I to bi se moglo promijeniti jer su pregovori o postavljanju radara na otoku Hvaru već odmakli, pa bi se eventualnim postavljanjem hvarskog radara, meteorološki pokrila čitava Dalmacija.

Radarsku snimku u realnom vremenu možete pratiti na ovom linku.

Nagy Gergely je direktor spomenute mađarsko-češke tvrtke. Diplomirani informatičar je strastveni zaljubljenik u vremenske (ne)prilike i prije 15-ak godina osnovao je udrugu ljubitelja meteorologije koja se bazirala na lovu na oluje i fotografiranju meteoroloških ekstrema.


Nagy je danas direktor tvrtke koja je počela postavljati privatne meteo radare po Hrvatskoj, ali i velikom dijelu Europe. Njihove radarske snimke pokrivaju već respektabilan dio srednje Europe, a imaju i vlastiti sustav detekcije električnih pražnjenja iz oblaka.Njihove radarske snimke obnavljaju se svakih 30 sekundi, a moguće je dobiti radarsku snimku vrlo visoke geografske rezolucije. Iz tvrtke poručuju da mogu dobiti rezoluciju od 200 metara po pikselu, u javnosti se obično koristi rezolucija od 2 kilometra. To znači da je moguće dobiti radarsku snimku u 4K rezoluciji. Zasad su radarske snimke iz Mađarske i Hrvatske dostupne u HD rezoluciji. Mađari najavljuju 4K rezoluciju za javnost u 2020. godini.

Njihovu stranicu posjeti i do pola milijuna ljudi, što ih čini trećom najposjećenijom mađarskom web lokacijom u zemlji. Kada se sprema oluja, skoče na prvo mjesto jer u tim trenucima njihove snimke prati i više od milijun ljudi.

Razgovor s Mađarom obavili smo u kolovozu prošle godine i možete ga pročitati ovdje. U svakom slučaju, čestitamo MeteoSenseu, ali i meteo zajednici u Hrvatskoj koja je jako dugo sanjala ovaj dan. Već noćas će se moći pratiti kako se radar “ponaša” kada preko Dalmacije bude prolazila oslabljena hladna fronta.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime