POTVRĐENA PRESUDA ZA AFERU “POŠTENO SUĐENJE” Širiću 4 godine zatvora i 12 godina bez djelovanja u nogometu

Još uvijek se ne znaju imena sudaca koji su primali mito, a i danas sude u nogometu

Napokon je i ovoj pravosudno-nogometnoj sapunici došao kraj, piše Index. Vrhovni sud RH u cijelosti je potvrdio osuđujuću presudu kojom je bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i šef sudačke komisije HNS-a Željko Širić proglašen krivim za primanje mita u aferi “pošteno suđenje”, za što je osuđen na četiri godine zatvora.
Uz Širića, nekad apsolutnog vladara sudačke organizacije u hrvatskom nogometu, pravomoćno je osuđen i nekadašnji tajnik NK Karlovac Neven Šprajcer, kojemu je izrečena uvjetna osuda od deset mjeseci zatvora, s rokom kušnje od četiri godine.
Prema pravomoćnoj presudi, Širiću će nakon izdržavanja zatvorske kazne na koju je osuđen početi teći osmogodišnja zabrana obavljanja bilo kakvih dužnosti u tijelima HNS-a, dok je Šprajceru izrečena mjera zabrane obavljanja dužnosti u nogometnim klubovima HNS-a u trajanju od četiri godine.
Glavna točka optužbe protiv Širića bila je da je 2011. tražio i dobio 30.000 eura mita od tadašnjeg predsjednika uprave Hajduka Hrvoja Maleša i to “za pošteno suđenje”. Maleš je sve prijavio USKOK-u i postao je njihov krunski svjedok tako da se primopredaja novca u zagrebačkom hotelu Antunović održala pod nadzorom istražitelja i Širić je na koncu uhvaćen na djelu, piše Index.
Glavni junak priče Hrvoje Maleš koji je razotkrio tu kriminalnu skupinu, na kraju je ispao naivac i cinker, a tijekom suđenja nitko od svjedoka, nogometnih dužnosnika i zakletih “prijatelja” nogometa nije iskazao poštovanje ili simpatiju prema onome što je učinio. Nogomet je odavno napustio i nema želju vratiti se tom sportu.
Na osuđujuću presudu Županijskog suda, donesenu u ožujku 2014., žalila se obrana koja je tražila ukidanje presude, a žalio se i USKOK i predlagao da se Širiću izrekne maksimalna kazna od osam godina, piše Index.
Ipak, Vrhovni sud odbio je sve žalbe.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0