Danas su u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc Dragan Ljutić te dekani splitskih fakulteta potpisali ugovor za izradu “Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine”.

Splitsko sveučilište je drugi put zaredom rangirano bolje od zagrebačkog, a priznato je i kao najbolje sveučilište u regiji. To sve je prepoznao i Grad Split.

– Najveća čast jest kada vas prepoznaju u vlastitoj sredini. To je osobito tipično za Dalmaciju. Ako vas ovdje prepoznaju, daju vam mogućnost, a vi prihvatite tu odgovornost mislim da veće časti nema. Ovaj predivan grad isplati se organizirati na pravi način i pripremiti Strategiju za buduća desetljeća. Disperzirali smo ovlasti i odgovornosti jer ne može sve ostati na jednom čovjeku. Sada je red da našem gradu pokažemo i dokažemo koliko smo jaki, naglasio je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc Dragan Ljutić.

Gradonačelnik je naglasio važnost donošenja desetogodišnje Strategije.

– Strategija je dokument koji se svih nas tiče i koji bi trebao biti i bit će stvar političkog i društvenog konsenzusa. Brojne ozbiljne stranke koje su u opoziciji ili vlasti u našem gradu nešto su slično tražile. Splitsko sveučilište je motor znanja i sposobnosti, a mi tu činjenicu ne samo da priznajemo nego smo počašćeni što će oni zajedno s našom razvojnom agencijom te svim javnim službama u narednih nekoliko mjeseci doći do tog snažnog dokumenta koji će jasno definirati pravce razvoja našeg grada ne samo u našim administrativnim granicama nego i šire. Želimo se pozicionirati kao grad koji ima svoju viziju i pravce gdje se nikome neće omogućiti da ide u improvizaciju ili nakon nekog izbornog ciklusa ostaviti prazne škafetine bez programa. Moram reći da očekujem puni konsenzus svih političkih snaga, ali i konsenzus društvenog segmenta, zaključio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Lokalni koordinator projekta je Razvojna agencija Split – RaST.

– Moja očekivanja su da će ovo biti dugotrajan, zahtjevan i odgovoran proces koji će zahtijevati jako puno komunikacije između lokalnih i nacionalnih razina. Mi ćemo biti spona između Sveučilišta kao izrađivača te svih gradskih institucija, službi i tvrtki. Također ćemo sudjelovati kao tehnička i operativna podrška u prikupljanju podataka za izradu cjelovite analize stanja, a kasnije pri koordinaciji radnih skupina, partnerskog vijeća i definiranju održivih, mjerljivih, ambicioznih, ali opet dostižnih ciljeva i mjera koja ova strategija mora imati. Mislim da strategija razvoja grada nema političke predznake nego su stvar komunale kao što su škole i ceste. To je ono što čini grad, rekla je Antonija Eremut Erceg, direktorica Razvojne agencije Split koja je ujedno lokalni koordinator Strategije razvoja grada Splita.

Današnjem događaju nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, pročelnici gradskih službi te direktori i ravnatelji gradski tvrtki i ustanova te prorektori Sveučilišta u Splitu. Rektoru su se pridružili i dekani splitskih fakulteta čiji će stručnjaci i znanstvenici raditi na izradi ovog važnog dokumenta;  prof. dr. sc. Maja Fredotović  (Ekonomski fakultet),  prof. dr. sc. Sven Gotovac  (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje), izv. prof. dr. sc. Nikša Jajac  (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije), izv. prof. dr. sc. Gloria Vickov (Filozofski fakultet), izv. prof. dr. sc. Alojzije Čondić  (Katolički bogoslovni fakultet), prof. dr. sc. Igor Jerković  (Kemijsko – tehnološki fakultet), prof. dr. sc. Damir Sekulić  (Kineziološki fakultet), prof. dr. sc. Zoran Đogaš  (Medicinski fakultet), izv. prof. dr. sc. Pero Vidan  (Pomorski fakultet), izv. prof. dr. sc. Mirko Klarić  (Pravni fakultet), prof. dr. sc. Nikola Koceić – Bilan  (Prirodoslovno – matematički fakultet)  te  izv. prof. art. Edvin Dragičević  (Umjetnička akademija).Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime