Sezona sakramenata u punom je jeku. Što znači da su brojne obitelji već početkom godine trebali rezervirati mjesto za održavanje proslave.
No, nije to tako jednostavno. Em što treba naći dostupno mjesto jer se u restorane trebate rezervirati mjesecima unaprijed kao da radite svadbu, a onda kreću kalkulacije s cijenama i brojem gostiju.
Rijetko koja obitelj na proslave krštenja, pričesti ili krizme pozove manje od 20 ljudi. U velikom broju slučajeva ta se brojka uzvanika penje do 50, pa i preko…da, skoro kao da radite pir. A takve su i cijene.
Jedna je Sinjanka imala 70 ljudi za proslavu pričesti svoje kćerke. Mjesto za održavanje ručka počela je tražiti već početkom godine, a kako nam govori, cijene su bile 'nenormalne'.
„Meni za svečani ručak od tri slijeda koštao je između 45 i 60 eura, k tome još dodajte slastice, dodatno piće i eventualno dodatni izbor jela, cifra je veća od one za svadbu skoro. Cijenama sam bila blago rečeno – šokirana“, govori nam mlada Sinjanka koja se na kraju odlučila za jeftiniju, ali zahtjevniju varijantu.
Postoje li još kućne proslave?
I baš kad smo pomislili, kako se više nitko ne okreće kućnim proslavama, ova Sinjanka nas je razuvjerila otkrivši nam ogromnu razliku u cijeni.
„Kada sam sve stavila na papir, kućna proslava me došla 800 eura jeftinije.
Mi smo velika obitelj pa nas je bilo 70. Ali čak i da smo štedjeli malo na hrani, izbacili neki slijed onda bi i ušteda bila veća. Ovako smo napravili baš dosta bogatih sljedova.
Unajmili smo šator, stolove, frižider i opet je cijena bila jeftinija. Uz to imali smo komot i zafeštali smo do dugo u noć što u restoranu nismo mogli. Pripreme su bile zahtjevne i danima su trajale, ali atmosfera i konačna cifra je vrijedna toga“, opisuje nam naša čitateljica svoje iskustvo.
Ipak, u okolici Sinja cijene restorana su nešto jeftinije nego u onim splitskim, pa nam tako Splićanka Marina kazuje kako se odlučila sinovu krizmu proslaviti na popularnom obiteljskom izletištu u Cetinskom kraju.
U cijeni od 45 eura je bilo uključeno hladno predjelo, sir, pršut i francuska. Zatim, juha, rižot pa pečeno i sarme.
Slastice su kao i u većini restorana donijeli sami.
„Pa cijene su li-la kao i u Splitu, ali odlučili smo se na boravak u prirodi. Zapravo je ambijent presudio i aktivnosti koje su djeca imala poput jahanja konja, livade i slično što negdje po gradu ne bi bilo moguće. No, smatram da je i ovo preskupo i cijene su se zaista drastično povisile.
Ako nemate prostor i druge resurse za kućnu proslavu, morate se osloniti na restoran gdje je hrana sigurno lošija nego što biste doma pripremili, a masno ćete platiti. Sve u svemu, nisam zadovoljna omjerom cijene i kvalitete usluge“, navodi nam naša sugovornica.
Cijene su više-manje slične, u nekoliko eura razlike. Iz jednog drugog seoskog gospodarstva u blizini Hrvaca nam otkrivaju da su već sad rezervirani za sakramentalne proslave dogodine, a kako kažu, cijene u odnosu na prošlu godinu nisu povisivali.
Janjetina kriva za sve?
Vlasnik jednog splitskog restorana nam objašnjava zašto su cijene morale ići gore, no unatoč tome, već od Nove godine su popunjeni.
„Janjci su poskupili 50%, a samo pečenje također. Nitko neće feštu bez janjetine, a i ostale namirnice su sve skuplje. Tako da nismo imali izbori. Nisam ni ja za veliko poskupljenje, ali u odnosu na sve drugo, za 10% smo morali dignuti cijene“, govori nam.
Iz restorana Kampus su nam također potvrdili da su cijene porasle minimalno u odnosu na prošlu godinu, ali ipak su porasle. Također, navode kako kod njih slobodnih mjesta još uvijek ima.
"Iako već bilježimo značajan broj rezervacija, želimo istaknuti da još uvijek imamo slobodnih kapaciteta za primanje dodatnih grupa jer nudimo veći broj objekata u kojima pružamo navedene usluge.
Uz bogat i raznolik meni u ponudi imamo i brojne torte i kolače iz naše proizvodnje", poručili su.
Ipak, nekad cijena opravdava uslugu, pa gostu nije žao potrošiti. Omišanka Ivana je sinovu prvu pričest proslavila u konobi nadomak Omiša. Euforično i s velik zadovoljstvom nam je prepričala svoje iskustvo.
„Cijena po osobi je bila 50 eura, ali i da je više bila vrijedilo je. U izboru smo imali i riblji i mesni meni, gosti su bili prezadovoljni i danima iza su pričali kako je hrana, a i kompletna usluga bila fenomenalna.
Definitivno svake preporuke. Nakon ovakve usluge i izbora, ne mogu reći da je cijena skupa, baš naprotiv“, zaključuje Omišanka.
A da cijene 'skaču' i u omiškom kraju prepričava nam sugovornica koja je samo prije pola godine na krštenju sina platila meni 40 eura po osobi, a sada je taj isti meni skočio na čak 60 eura.
Naravno, govorimo o osnovnom, klasičnom meniju. A sve dodatno što zaželite, skupo ćete i platiti.
Dok restorani nude praktičnost i profesionalnost, cijene su često visoke, posebno kada se uzme u obzir broj gostiju i dodatni troškovi. Obitelji koje se odluče za kućne proslave često mogu uštedjeti značajne iznose, kao što je slučaj s mladom Sinjankom…pa sad, dobro razmislite kada sljedeći put budete radili feštu.