POSLJEDNJA BORANKA 2.500 volontera na padinama Mosora posadilo oko 25.000 novih stabala

Danas je održana posljednja ovogodišnja akcija pošumljavanja u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvane „Boranka“

Danas  je održana posljednja ovogodišnja (deveta po redu) akcija pošumljavanja u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvane „Boranka“ u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske.


Pošumljavalo se područje Mosora, koje je izgorjelo u katastrofalnim požarima 2017. godine, a sadili su se hrast medunac i crni bor. U pošumljavanju Mosora sudjelovala je i delegacija kanadske tvrtke Viking Air koja je proizvođač zrakoplova Canadair i sponzor kampanje Boranka.

– Oduševljeni smo ovom akcijom. Izuzetno nam je drago što smo danas ovdje i ponosni što se naša tvrtka kao sponzor uključila u ovu prekrasnu kampanju – izjavio je Gregory Davis, potpredsjednik tvrtke Viking Air zaključivši kako su on i njegov tim danas i osobno zasadili stotinjak novih sadnica na Mosoru.

Akciji pošumljavanja u subotu se s obitelji pridružio i kanadski veleposlanik.

– Čestitam Savezu izviđača Hrvatske na organizaciji ovakve hvale vrijedne akcije koja je okupila brojne volontere i organkzacije, ali i dodatno spojila naše države i ljude. Hrvatska i Kanada imaju slične probleme po pitanju velikih šumskih požara i tim više mi je drago da i kanadska tehnologija u vidu zrakoplova Canadair pomaže u borbi protiv vatrenih stihija“ – izjavio je Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj i jedan od glavnih partnera na projektu Boranka.

Predstavnici Viking Air-a iz Kanade u Hrvatsku su došli posredstvom veleposlanstva Kanade kako bi podržali kampanju Boranka, a za vrijeme njihova boravaka u Hrvatskoj susreli su se i s predstavnicima državnih institucija te pilotima zrakoplova Canadair, kako bi iz prve ruke doznali njihova iskustva. Na akciji, koja je zadnja u ovoj godini, prisustvovali su predstavnici svih organizatora u projektu Boranka: Lidija Pozaić Frketić – predsjednica Saveza izviđača Hrvatske, Stipe Božić – iz Hrvatske gorske službe spašavanja, Ivica Grubišić, savjetnik gradonačelnika Splita, Zoran Šunjerga – predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR), Nikša Sladojević – Zapovjednik Civilne zaštite grada Splita, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Ante Taraš – voditelj Šumarije Split, Hrvatske šume.

Na akciji je sudjelovalo oko 250 volontera od čega dva autobusa izviđača iz Zagreba, članovi
braniteljskih udruga i lovačkih društava iz Splita, volonteri udruge „Društvo Marjan“, školarci iz splitskih osnovnih škola i drugi volonteri.

Iako je ovo zadnja akcija pošumljavanja u ovoj godini, aktivnosti u sklopu kampanje Boranka, poput edukacije djece u školama, se nastavljaju, a akcije sadnje u planu je nastaviti i iduće godine. U dosadašnjim akcijama pošumljavanja u sklopu projekta Boranka, u proteklih mjesec i pol dana, sudjelovalo je oko 2500 volontera, a posađeno je oko 25,000 novih stabala u sjemenu i sadnicama.Kao i do sada, stručnu pomoć na akcijama sadnje pružali su pripadnici HGSS-a, DUZS-a, Hrvatskih šuma, Crvenog križa Grada Splita i JVP Split. Grad Split osigurao je gradske autobuse za prijevoz volontera iz Splita do lokacija pošumljavanja.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime