Porinut prvi domaći vojni brod u 16 godina: “Izgradili smo brod koji je najoptimalniji i najefikasniji u svojoj klasi na svijetu”

U Brodosplitu je danas porinuta "Novogradnja 540", prototip prvog obalnog ophodnog broda, ugovorenog za MORH.

U Brodograđevnoj industriji Split, danas je porinuta “Novogradnja 540”, prototip prvog obalnog ophodnog broda, ugovorenog za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.


– Porinuće prototipa ophodnog broda za nas u Ministarstvu obrane dio je procesa koji bi se opremanjem trebao privesti kraju. Očekujemo da se unutar tri mjeseca, kako je obećano, opremi brod i pripremi za ispitivanje. Očekujemo da Brodosplit sukladno iskustvu koje ima ovo brodogradilište dovrši posao kako bi MORH mogao preuzeti brod. Kada se u potpunosti dovrši prototip i izvrše testiranja, onda kreće serijska gradnja još četiri ophodna broda. Radi se o projektu vrijednom ukupno oko 400 milijuna kuna – istaknuo je Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane.

Riječ je o projektu izgradnje pet brodova za potrebe Obalne straže Hrvatske ratne mornarice, koji će Obalnu stražu staviti uz bok modernijih svjetskih obalnih straža.

– Bilo je bojazni hoće li brod zadovoljiti sve tehničko taktičke zahtjeve, zbog čega smo upregnuli sve stručnjake kako bi zadovoljili te zahtjeve. Izgradili smo brod koji je po svojim karakteristikama trenutačno najoptimalniji i najefikasniji brod u svojoj klasi na svijetu. U četiri godine restrukturiranja u potpunosti smo izvršili sve svoje obveze. Postali smo samoodrživa tvrtka i ušli među 10 posto najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj po prošlogodišnjim pokazateljima –kazao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0