POPUT ATOMSKIH BOMBI Pogledajte atraktivne kumulonimbuse koji su se danas razvili iznad Zagore

Olujne kumulonibuse zanimljivih formacija snimili su s obale naši čitatelji

Dan nakon prolaska hladne fronte i ciklone preko Jadrana, u Dalmaciji tijekom srijede prevladava sunčano vrijeme, ali uz lokalno jači razvoj naoblake u Dalmatinskoj zagori. Tako se oko 14 sati u šibenskom zaleđu razvio vrlo izražen olujni oblak – kumulonimbus. Kumulonimbusi su jedna od deset glavnih vrsta oblaka po službenoj klasifikaciji Svjetske meteorološke organizacije. Uslijed jakih uzlaznih strujanja u zraku koji je bogat vodenom parom, ovi oblaci mogu rasti i preko 10 kilometara u visinu, dotičući sam vrh troposfere, tzv. tropopauzu.


[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/338962903191652/” bottom=”30″]

Ispod podnice ovog oblaka bilo je kiše, pljuskova i grmljavine, a prolazno i tuče. Razvoj oblaka u Dalmaciji, ipak, nije bio tako izražen kao u Istri, gdje je lokalno bilo izraženog grmljavinskog nevremena i jake tuče. Spomenimo da je popodne i područje Mostara u susjednoj BiH zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme.

Zbog atraktivnosti oblika, ovaj oblak danas nisu propustili snimiti brojni fotografi, a rezultate možete pogledati u priloženoj fotogaleriji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0