POČETKOM KOLOVOZA “AFRIKA PAPRIKA” Stiže nam zračna masa iz Sahare, ponegdje je moguće dosezanje ekstremnih 40°C!

Zadnjih dan srpnja i početak kolovoza donose nam prave ljetne vrućine

Posljednja dva dana Dalmacija je, baš kao i ostatak zemlje, odahnula od velikih ljetnih vrućina. Pad temperature zraka donijela nam je ciklona sa svojim frontalnim sustavom. Tijekom srijede najviše dnevne temperature posvuda su u Dalmaciji bile niže od 30 Celzijevih stupnjeva.


U popodnevnim satima zapuhao je umjeren, na moru ponegdje i jak zapadnjak, pa se i valovitost mora, čija je površinska temperatura od 25 do 26 stupnjeva, povećala.

Tko je zadnjih dana vidio kišu, vidio je, jer sljedećih desetak dana kiše više neće biti. Jačat će utjecaj anticiklone, a dan za danom temperature zraka bit će u porastu.

Sutra nas očekuje sunčano vrijeme, ponegdje u Zagori uz umjeren razvoj naoblake u popodnevnim satima. Noću će puhati slaba do umjerena bura, popodne sjeverozapadnjak koji će na moru Dalmacije ponegdje prolazno biti jak. Nakon svježe noći danju će biti vrlo toplo, a ponegdje već i vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 27 do 32°C.

Petak, subota i nedjelja donose pretežno vedro vrijeme. Noću će biti tiho ili uz burin, danju će puhati većinom slab maestral, rijetko gdje i umjeren u popodnevnim satima. Noći će i dalje biti ugodne, ali će danju biti sve toplije. Do nedjelje malo koje područje neće imati najvišu dnevnu temperaturu zraka iznad 30 Celzijevih stupnjeva.

Zadnjih dan srpnja i početak kolovoza donose nam prave ljetne vrućine. Naš dio Europe past će pod jugozapadno visinsko strujanje, što znači da će se otvoriti put zračnoj masi direktno s pustinjskog područja sjeverne Afrike. Zbog toga će u cijeloj zemlji sljedećeg tjedna nastupiti osjetno zatopljenje. Najviše dnevne temperature u većini predjela prelazit će vrlo vrućih 35°C, a ponegdje se ne isključuje pojava temperaturnih rekorda i dosezanje izvanredno vrućih 40 Celzijevih stupnjeva.


Pravo ljeto, očito, tek stiže!


Očekivane najviše dnevne temperature zraka 2.8. po američkom modelu GFSMoja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0