Pobjednički filmovi FMFS-a: Zadnji u Alepu, Po čovika, Ježeva kuća…

Nakon proglašenja pobjedničkih filmova, premijerno je prikazan norveški film "S balkona", čime je ujedno počela i nova sezona projekta "Kino Mediteran", a osim u ljetnom kinu Bačvice istovremeno ga se gledalo u Imotskom i Komiži

Najboljim dugometražnim filmom po glasovima publike 10. Festivala mediteranskog filma Split, večeras je u ljetnom kinu Bačvice proglašen dansko-sirijski dokumentarac “Zadnji u Alepu” redatelja Ferasa Fayyada. Ovaj dokumentarni film kroz priče dobrovoljaca iz Bijelih kaciga prikazuje svakodnevni život, stradanja i borbe na ulicama ovog sirijskog grada, a nakon premijere u Splitu, uskoro u distribuciji Restarta stiže u kina diljem Hrvatske.


Najboljim u konkurenciji “Ješke”, u kojem se prikazalo 16 hrvatskih kratkometražnih filmova, od strane međunarodnog žirija u kojem su bile predstavnice prijateljskih festivala s Cipra, Irske i Islanda, proglašen je film “Po čovika” redateljice Kristine Kumrić.

U njeno ime, nagradu od 10 tisuća kuna preuzela je scenaristica Maja Hrgović.
– Smatrali smo važnim izabrati film koji je, tehnički gledano, produciran na visokoj razini, ali isto tako i film koji dobro predstavlja Hrvate i njihova životna putovanja. Zbog toga proglašavamo “Po čovika” dobitnikom nagrade “Ješka” za najbolji hrvatski kratkometražni film – stoji u obrazloženju žirija, koji je istaknuo i “Ježevu kuću” kao “prekrasno napravljen animirani film”.

Upravo “Ježeva kuća” redateljice Eve Cvijanović najbolji je hrvatski kratkometražni film po ocjenama publike FMFS-a, dok je u konkurenciji međunarodnih kratkih filmova slavio španjolski “Timecode” iza kojeg stoji Juanjo Giménez Peña, a s kojim je bio nominiran i za Oscara.

Po prvi puta, publika je birala najboljeg i u kategoriji srednjeg metra, a najbolje je ocijenjen dokumentarac “Živjeti, ploviti” redateljice Lane Šarić.

Nakon proglašenja pobjedničkih filmova, premijerno je prikazan norveški film “S balkona”, čime je ujedno počela i nova sezona projekta “Kino Mediteran”, a osim u ljetnom kinu Bačvice istovremeno ga se gledalo u Imotskom i Komiži.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0