Plenković u Splitu: “Uvjeren sam da Opara i Boban jamče bolju budućnost cijele Dalmacije”

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković u petak navečer prošetao se Marmontovom ulicom u Splitu povodom posljednjeg predizbornog skupa HDZ-a. Tijekom svog boravka uslikao se sa svojim simpatizerima i obožavateljima te dao izjavu novinarima.


[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/313390932415516/” bottom=”30″]

– Na kraju kampanje lokalnih izbora drago mi je da sam večeras ovdje u Splitu zajedno sa svojim kolegama da još jednom damo snažnu potporu našem kandidatu za gradonačelnika Splita, našem kolegi i saborskom zastupniku, Andru Krstuloviću-Opari i također našem saborskom zastupniku Blaženku Bobanu za župana Splitsko-dalmatinske županije. Mislim da su obojica odradila izvanredne kampanje u proteklim tjednima i mjesecima i da su to pokazali u svojim programima, dosadašnim dostignućima i idejama. Mislim da će u nedjelju zadobiti većinsko povjerenje građana Splita i svih žitelja Splitsko-dalmatinske županije. Uvjeren sam da oni jamče bolju budućnost cijele Dalmacije – rekao je Plenković.

 

Novinari su ga upitali za komentar o kurikularnoj reformi

– Reforma obrazovanja je usvojena u hrvatskom Saboru i radi se na njenoj provedbi. Posebno stručno povjerenstvo koje sam oformio su brojni ugledni stručnjaci iz akademske zajednice i pripadnici različitih političkih stranaka. Reforma ide dalje. Obrazovanje i budućnost naše djece ne smije biti tema podjela nego tema zajedništva oko koje ćemo se dogovoriti i na kojoj ćemo svi skupa ustrajno raditi.


Upitan je i o boravku ministrice Dalić u Rusiji i hoće li Rusi dati kredit za Agrokor

– Financiranje Agrokora kroz aktivnosti izvanredne uprave otvoreno je za domaće, ruske i zapadne investitore. Nama je važno da se nađe nova likvidnost sukladno pregovorima koji traju po bitno povoljnijim uvjetima i kamatama nego što je to bilo ranije, te da se na taj način osigura proces restrukturiranja kompanije u sljedećih godinu dana – poručio je Plenković.Plenković je uvjeren da će Krstulović Opara i Boban dobiti većinsku potporu

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković u petak navečer u Splitu je izjavio kako je uvjeren da će HDZ-ovi kandidati za splitskog gradonačelnika Andro Krstulović Opara i župana splitsko-dalmatinskog Blaženko Boban u drugom izbornom krugu u nedjelju dobiti većinsku potporu građana tog grada i županije.

“Krstulović Opara i Boban su odradili sjajne kampanje u proteklim tjednima i mjesecima i pokazali svojim programima, dosadašnjim postignućima i idejama za napredovanje Splita i unaprjeđenje života svih žitelja Splitsko-dalmatinske županije te će u nedjelju zadobiti većinsko povjerenje građana Splita i županije,” rekao je Plenković u izjavi novinarima.
Naglasio je kako je u Split došao s potpredsjednicima Vlade Damirom Krstičevićem i Ivom Davorom Stierom te ministrom državne imovine Goranom  Marićem kako bi zajedno dali “snažnu potporu” HDZ-ovim kandidatima Krstulović Opari i Bobanu.
“Uvjeren sam da oni  jamče bolju budućnost cijele Dalmacije, a suradnja koju će imati s Vladom i Hrvatskim saborom bit će dodatno jamstvo razvoja gospodarstva, turizma prometa, pomorstva i svega onog što krasi najljepšu hrvatsku županiju,” poručio je Plenković.

 Politika Vlade je da mladi steknu znanja o hrvatskom identitetu, ali i da znaju i kritički misliti

Na novinarski upit kako komentira jučerašnje prosvjede u vezi s kurikularnom reformom na kojima je tražena i ostavka ministra znanosti znanosti i obrazovanja Pave Barišića, Plenković je rekao kako je politika njegove vlade i HDZ-a da mladi naraštaji u obrazovanju steknu znanja o hrvatskom identitetu ali i da znaju i kritički misliti.
“Ono što želimo, a to je politika naše Vade i HDZ-a, da naše mlade generacije u obrazovnom sustavu stječu ključna znanja o hrvatskom identitetu, , povijesti, jeziku, tradiciji i kulturi, ali isto tako da njihovo obrazovanje bude dovoljno široko kako bi im kasnije omogućilo specijalizacije i konkurentnost na tržištu rada u Hrvatskoj Europi i globalno,” rekao je Plenković.  Dodao je kako želi da naš obrazovni sustav mladima da  kritično mišljenje, kapacitet za analize i sinteze.

“Na tomu ćemo inzistirati i oko toga očekujem širok nacionalni konsenzus, jer obrazovanje i budućnost naše djece ne smije biti tema podjela nego mora biti tema zajedništva oko koje ćemo se dogovarati i na kojoj ćemo svi ustrajno raditi,” rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je Strategija obrazovanja, znanosti, i tehnologije usvojena u hrvatskom Saboru te se radi na njezinoj provedbi. Također je podsjetio kako je on oformio posebno stručno povjerenstvo  u kojem su ugledni stručnjaci iz akademske zajednice te pripadnici različitih političkih stranaka koji sudjeluju u izradi akcijskog plana.
“Provode se natječaji vrlo otvoreno i transparentno na koja se mogu svi javljati. Reforma ide dalje,” rekao Plenković komentirajući jučerašnje prosvjede.

Agrokor- za restrukturiranje kompanije u sljedećih godinu dana pod povoljnijim uvjetima i kamatama

Premijer je na upit hoće li Rusi dati kredit Agrokoru, rekao da je financiranje Agrokora “kroz aktivnosti izvanredne uprave otvoreno je za sve banke-i ruske i domaće i zapadne.  “Nama je bitno da se nađe nova likvidnost sukladno pregovorima koji traju pod bitno povoljnijim uvjetima i kamatama nego što je to bilo ranije i tako osigura proces restrukturiranja kompanije u sljedećih godinu dana”,  istaknuo je Plenković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje rekao je da se čuje s ministricom gospodarstva Martinom Dalić koja je na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Plenković se u društvu Andre Krstulović Opare i Blaženka Bobana te suradnika iz Vlade u petak navečer družio s građanima na splitskoj Rivi.  Prije toga u predvečernjim se satima u Trogiru, u društvu HDZ-ovog kandidata za trogirskog gradonačelnika Ivice Baturine, družio sa građanima na trogirskoj rivi.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0