Andrej Plenković i Dragan Čović održali su konferenciju za novinare nakon sastanka u Mostaru, javlja N1.

Čović se zahvalio Plenkoviću na posjetu.
– Sinoć smo razgovarali s braniteljima, a danas sa strankama koje čine Hrvatski narodni sabor. Uvjeren sam da ovi razgovori prije svega veliko ohrabrenje svima nama u BiH da ne treba gubiti nadu, kako preživjeti u BiH i graditi svoju domovinu i očvrsnuti poziciju potpuno jednakopravnog, konstitutivnog naroda u BiH. U tom smislu imamo potpunu potporu vlasti u Hrvatskoj. Ne želimo na bilo koji način svoj narod staviti u funkciju nekoga tko ima odgovornost kao narod, s druge strane mislim da smo uspjeli u tome da nismo nasjeli na mnoštvo provokacija u posljednjih nekoliko dana. To je pravi rat u svakom smislu riječi. Nama treba mir na ovom prostoru, ohrabriti sve one koji zbog ovakvih presuda otvore mržnju prema jednom od tri naroda. Treba spriječiti na svaki način eskaliranje negativne klime i vraćanje u povijest koja je takva da ne želimo da se bilo kome u svijetu ponovi. Svi smo ovdje pokazali jasno opredjeljenje da pokažemo zajedništvo i kad je u pitanju budućnost, da vidimo kako se iznijeti s izbornim zakonom, s procesom naše ustavne jednakopravnosti i da ne zaustavimo procese kad su u pitanju europske i sve druge integracije, kao i to da se spriječi daljnji odlazak hrvatske mladosti iz BiH. Dosad smo imali potpunu potporu ove Vlade RH i sigurni smo da ćemo je imati i ubuduće. Moramo znati što cijeniti od europskih vrijednosti, a što učiniti da zaštitimo svoj narod – rekao je Čović.

Plenković je na početku govora zahvalio Čoviću i ostalim dužnosnicima s kojima se sastao na sadržajnom razgovoru.
– Moja prva i ključna poruka je da je RH partner i prijatelj BiH, to dokazujemo kontinuirano i to dokazuje intenzitet odnosa koje imamo otkako sam predsjednik Vlade, stalnim povećanjem gospodarske razmjene, i svim područjima suradnje između RH i BiH, a osobito snažne potpore na europskom putu BiH – rekao je Plenković.

– Naš posjet ovdje došao je i u kontekstu presude haškog suda. Mogu izraziti žaljenje i sućut prema svim žrtvama koje su navedene u toj presudi, ali i svim drugim žrtvama koje su se dogodile u BiH, uključujući i one koje su se dogodile prema hrvatskom narodu. Želimo da svi pokažu jedinstvo i koheziju i pripreme se za izbore u BiH. RH želi da Hrvati u BiH zajedno s druga dva naroda budu ravnopravni u punom smislu riječi i učinit ćemo kroz naše mogućnosti sve napore da to tako i bude – rekao je Plenković, piše N1.

-Mi želimo pomoći BiH, okrenuti se budućnosti, voditi računa o tome da opstojnost hrvatskog naroda bude jedna od trajnih zadaća hrvatske narodne politike. Upravo na tom tragu sve aktivnosti koje poduzimamo su konkretne i konzistentne, a time ćemo doprinijeti i pomirbi unutar BiH, ali i na cijelom jugoistoku Europe. Solidarnost i potpora Hrvata u RH i BiH vrlo je čvrsta i jasna i takvu ćemo politiku i dalje voditi – rekao je Plenković.

Čović je komentirao na koji će način haška presuda utjecati na položaj Hrvata u BiH.
– Što se tiče izbornog zakona, još će nas više mobilizirati da hrvatski narod samostalno bira svoje predstavnike – rekao je Čović.– Što se tiče poticanja na nove kaznene prijave, bezbroj puta sam rekao da naša država nije u punini izgrađena kao pravna država, ali sam duboko uvjeren da ćemo spriječiti bilo kakav pokušaj instrumentaliziranja takvih stvari i stvaranje atmosfere straha kod jednog dijela ljudi. Vjerujem da će naše institucije raditi po načelima, a ne da se pravi hajka. Inzistirat ćemo da se optužnice koje su se i dosad dizale protiv predstavnika HVO-a dižu jednako kao i protiv svih – rekao je Čović, dodavši da nema dvojbi da svatko treba odgovarati za zločin i da tu ne može biti bilo kakve selektivnosti, piše N1.

Plenković se osvrnuo na komentare da je reterirao prilikom komentiranja presude iz Haaga, kad je prvo rekao da Tuđmanova politika nije bila zločinačka u BiH, a jučer je rekao da prihvaća presudu.

– Vidim da je došlo do tumačenja izjava Vlade oko haške presude koje ne odgovaraju činjenicama. Kad je riječ o prihvaćanju ili neprihvaćanju presude, RH je članica UN-a i jedna od zemalja koja je predlagala uspostavu ICTY-ja i dilema za prihvaćanje presude nema. U kontekstu zemlje koja je triput u okviru ovoga suda pravnim putem nastojala dobiti status prijatelja suda, kako bismo pojasnili određene pravne aspekte koji se odnose na određene kvalifikacije u prvostupanjskom procesu, onda u tom kontekstu nismo zadovoljni što taj status nismo dobili, što argumente nismo mogli iznijeti. U odgovoru suda Žalbenog vijeća dobili smo vrlo jasnu poruku. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije sud koji sudi državu. To je sud koji utvrđuje odgovornost pojedinaca i zbog toga u odgovoru na taj naš zahtjev stoji jasno od strane samog suda da nije utvrđena nikakva odgovornost tadašnjeg vrha RH. U tumačenju presude moramo naći finu distinkciju o kojoj govorim. Nema nikakve promjene stava, on je vrlo jasan, presuda se poštuje – rekao je Plenković.

Kad je u pitanju najava tužbi bivših logoraša iz BiH protiv Republike Hrvatske i naknadu štete, Plenković je rekao da se ne radi o odgovornosti država, nego pojedinaca te da ne vidi pravne temelje na kojima bi se takva jedna tužba mogla podnijeti.

Toga se dotaknuo i Čović. “Ja ću javno pozvati sve logoraše u BiH da tuže BiH, jer sve ono što se događalo u BiH ugrađeno je u BiH koju prepoznajemo kao dejtonsku BiH. To se ubraja na sve logoraše, Bošnjake, Hrvate i Srbe. BiH treba naći načina kako pomoći tim ljudima”, rekao je Čović.

Planira li se sastati sa žrtvama i obiteljima žrtava, upitali su novinari Plenkovića. “Ovaj posjet završava nakon ovog sastanka, jer je došao u kontekstu zbivanja. Sućut i sav pijetet prema žrtvama u BiH. Ako bude prigode u jednom od sljedećih posjeta BiH, možemo organizirati i takve susrete”, rekao je Plenković.