Pinhole portreti Matee Smolčić Senčar u Fotoklubu Split

Autorica će se predstaviti s 30-ak portreta snimljenih drvenom pinhole kamerom

U organizaciji Fotokluba Split i Splitskog ljeta u subotu, 15. srpnja 2017. u 23 h u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvara se izložba fotografija Matee Smolčić Senčar, naziva Pinhole portreti/Pinhole Portraits. Autorica će se predstaviti s 30-ak portreta snimljenih drvenom pinhole kamerom.


Na poziv Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu, izložba je imala premijeru u Londonu 24. travnja i to povodom Svjetskog dana pinhole fotografije, koji se obilježava svake godine zadnjeg tjedna u travnju u tom gradu.

– Promatrajući fotografije koje je Matea Smolčić Senčar snimila pinhole tehnikom, odnosno kamerom opskurom, pada mi na pamet jedna misao majstora Alfreda Stieglitza: „Gdje god postoji svjetlo, može se fotografirati.“ Iako je, dakako, primjenjiva na sve fotografske tehnike, upravo u ovoj, praiskonskoj, ostvaruje se posve neposredni svjetlopisni preslik odabranoga kadra na površinu papira. Matea se poistovjećuje s karakteristikama i izražajnošću medija, koji joj, prije svega, omogućuje produženje i produbljivanje trenutka u kojem bilježi vlastiti ili tuđi odraz. – napisala je povjesničarka umjetnosti, Barbara Vujanović u predgovoru izložbe.

O autorici:

Matea Smolčić Senčar rođena je 1981. godine u Zagrebu. Srednju fotografsku školu završava 1998. godine, a nakon toga radi kao asistentica scenografu Aleksandru Augustinčiću na postavljanju izložbe o Rudolfu Kichlu u Hrvatskom institutu za povijest. Honorarno je radila u zagrebačkom HNK-u kao asistentica postava izložbe starih kazališnih fotografija, s prof. Marijom Barbieri i fotografom Vladimirom Pondelakom. Posao fotoreporterke Večernjeg lista dobija 2000. godine gdje je brusila zanat pod paskom nekih od najboljih novinskih fotografa i stekla iskustvo koje joj je bilo odskočna daska za daljnji uzlet u karijeri. U vodećem domaćem celebrity magazinu Story počela je raditi 2002. godine. Potreti poznatih osoba, modni i beauty editorijali samo su neke od kategorija kojima je Matea usavršavala svoje zvanje, balansirajući između umjetničke i komercijalne fotografije. Njezin rad u lifestyle časopisu Storybook obilježio je niz editorijala u kojima je pokazala svoje umijeće i talent. Posljednjih godina intrigira ju pinhole fotografija, koja počiva na principu camere obscure, pa je upravo u Storybooku objavila seriju portreta glumca Slavka Sobina u spomenutoj tehnici. Pinhole fotografija zanimljiva joj je zbog svoje jedinstvenosti koja ju razlikuje od većine drugih oblika fotografije. Danas radi kao slobodni umjetnik i dalje objavljuje svoje radove u vodećim hrvatskim magazinima.

Izložbu možete pogledati do 13. kolovoza 2017.


Organizator: Fotoklub Split
Suorganizator: Splitsko ljeto
Sponzor: Corto MalteseMoja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0