Prava ljetna nevera protutnjala je tijekom nedjelje Dalmacijom. Radi se o cikloni i pripadajućoj fronti koji su se postupno premještali sa sjevernog dijela Dalmacije prema jugu.

Prema podacima mreže Pljusak.com, do 19 sati najviše kiše je palo u Žaboriću, čak 68 litara. Radi se o količini oborine koje prosječno na ovom području padne u 2 mjeseca! Obilna kiša pala je i u Drnišu, 55 litara po kvadratnom metru, a slijede Selca 49, Hrvace 48, Zadar 43, Dubrovnik – Gruž 41, Župa Dubrovačka 39, Muć 32, Mala Paklenica 31, Sinj – Pavići 30 itd.

Količina oborina do 19 sati (Pljusak.com)

Uslijed kratkotrajnog nevremena u Trogiru, na ulicama su se stvorila bujice, a morali su intervenirati i vatrogasci koji su ispumpavali vodu kod kule Kamerlengo.

Nakon pljuska u Trogiru

Oborine su bile vrlo neravnomjerno raspoređene pa su u mnogim krajevima Dalmacije oborine gotovo potpuno izostale. Primjerice, u Splitu je bilo tek nekoliko kapi kiše.

Meteorološka vijest dana su pijavice koje su se pojavile na mnogim dijelovima Jadrana. Prvo su uočene kod Cresa, zatim Visa i Pelješca, a najveća se pijavica na moru kod Podstrane. Ova se pijavica pojavila na moru kod Stobreča, najveća je bila na moru kod Grljevca, a raspala se na moru kada se približila Krilu Jesenice. Ovako snažna pijavica mogla je napraviti veliku materijalnu štetu da se ušla nad kopno, srećom raspala se.

Fronta je donijela i dugo čekano osvježenje. Temperature su u najvećem dijelu Dalmacije pale za više od 10 stupnjeva. Primjerice, kasno popodne u zadarskom i šibenskom zaleđu bilo je samo 15 stupnjeva, a najtoplije se zadržalo u Konavlima s temperaturama do 27°C.

Temperature zraka u Dalmaciji u 19 sati

Na sjevernom Jadranu i na sjeveru Dalmacije zapuhala je bura. Podno Velebita ima olujne udare. HAK javlja da su zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene:

autocesta A1 na dionici Sveti Rok-Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom Karin-Obrovac-Gračac);
autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom (DC3) preko Gornjeg Jelenja);
državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);
Paški most;
Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na brzoj cesti Draga-Šmrika (A7) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Karlobag dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

RANIJE OBJAVLJENO:

Nešto prije 17 sati hladna fronta prolazila je srednju Dalmaciju, a grmljavinska linija zahvatila je područje od Sinja do Šolte. Čiovo i Trogir su imali obilne pljuskove u kojima je mjestimice bilo i bujice. Poplavilo je podnožje kule Kamerlengo, pa su morali intervenirati vatrogasci DVD-a Trogir.

Iako je već tijekom dana bilo dojava o brojnim pijavicama na Jadranu, čini se da se najveća od njih pogodila Podstranu. Razvila se na moru kod Stobreča, a zatim se morskom putanjom kretala prema hotelu Lav.

Sudeći prema spektakularnim fotografijama koje smo primili, radi se o vrlo snažnoj pijavici. Prema nama dostupnim informacijama, pijavica je stigla do kopna u Podstrani, istočno od hotela Lav, što znači da je moglo biti i materijalne štete.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime