Ovo je stvarna veličina morskog psa ulovljenog u Jadranu: Radi se o zaštićenoj vrsti koja ne napada ljude

Morski pas Mako je zaštićena vrsta i stalni stanovnik Jadranskog mora

U utorak je na Facebook stranici “Podgoricki vremeplov” objavljena fotografija morskog psa ulovljenog u blizini obale Crne Gore koja je izazvala velik interes hrvatskih medija i javnosti. Portal Podvodni.hr upozorava da ipak nije sve tako dramatično kako su to neki mediji prikazali.


Naime, radi se o morskom psu vrste Mako (Isurus oxyrinchus), kod nas poznatijeg pod nazivom “kučak”, koji je stalni stanovnik Jadranskog mora. Hrani se mekušcima i ribom, poput tuna i igluna i nije vjerojatno da će napasti ljude. U katalogu floridskog Muzeja prirodnih znanosti, koji bilježi sve napade morskih pasa na ljude u cijelom svijetu, doznajemo da je od 1580. do 2017. zabilježeno tek devet napada na ljude od ove vrste. Napadi su se uglavnom dogodili prilikom lova ili izvlačenja morskog psa na brod.

Iako ga zovu najbržim morskim psom na svijetu, jer dostiže brzine do 74 kilometra na sat, što može biti zastrašujuće, vrsta Mako ne pokazuje interes za ljude i ne vidi ih kao plijen.

To naglašava i urednik portala Podvodni.hr, koji svojom objavom na Facebooku upozorava da se, unatoč ljudskim fobijama od morskih pasa, ovdje radi o stalnom i zaštićenom stanovniku Jadrana, kojeg je važno očuvati. Naglasio je i da ulovljeni primjerak nije ni približno veličine dva metra, kako su tvrdili neki mediji, što je i vidljivo na priloženoj fotografiji.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/podvodni.hr/posts/1395857343833402″ bottom=”30″]

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0