Danas je u novootvorenoj Splitskoj kući jezika i kulture – Peristil, ex poslovnici banke, predstavljeno novo kulturno – kreativno sjedište Prokulture – Opservatorija kulturnih politika – Split utemeljeno u suradnji s OTP bankom.

– Nastavljamo s našim aktivnostima koje su posvećene različitim vidovima kulture i obrazovanja. Tu su već počela dolaziti djeca iz osnovnih, srednjih škola, ali i studenti. Jedan od prioritetnih ciljeva je potaknuti mlade ljude da osjete i plodove svog rada, ali i prošlost svog vlastitog rada. Programi koje nudimo ovdje bit će u ciklusima.

15. siječnja smo obilježili Međunarodno priznanje RH, kada smo pjevali na deset jezika, uz vodstvo Ane Opačak. To je bila večer kada su se na staklima ovih prozora skupljali prolaznici, koji su bili oduševljeni jer napokon imaju gdje ući i veseliti se s nama – rekla je na početku Nansi Ivanišević, predsjednica Prokulture.

Pripremili su i bogat program povodom Noći muzeja.

– Za Noć muzeja pripremili smo dva događanja. Jedan je nastavak našeg ciklusa “Umjetnost bez granica”, koji se dugo godina odigravao u Galeriji Meštrović i sada seli ovdje. Imat ćemo i “Petkom u pet” na Peristilu. Nadam se da će ga posjećivati i odrasli i mladi Splićani jer će sudionici biti studenti i učenici glazbenih škola. Prvi koncert bit će koncert studenata flaute, klase profesorice Ane Domančić. Iza koncerta će biti predavanje našeg sjajnog profesora Ive Babića, koji će govoriti o obljetnici Arheološkog muzeja u Splitu i don Frani Buliću. Bit će predstavljene skulpture Zaklade Karlo Grenc, koji predstavljaju Dioklecijana, njegove prijatelje i obitelj – govori Ivanišević.

Što nastojite ovdje u srcu grada napraviti?

– Kako sam naslov kaže, Kuća jezika i kulture podrazumijeva da ovdje predstavimo različite poglede kulture i umjetnosti, ali da oni predstavljaju Split, Hrvatsku i da dovode goste. Kako smo imali Dane francuskog jezika i kulture, koji su naša tradicija već dvadeset pet godina, tako će se ovdje događati i predstavljanja drugih jezika i kultura.

Prostor nam je ustupio naš partner u cijeloj priči, OTP banka, čija je ovo bivša poslovnica. Ovo je projekt koji pokazuje da svi sektori mogu zajedno. Sutra ćemo ravnateljima škola predstaviti ovaj prostor, u kojem se svi uvijek možemo naći i razvijati osjećaj za naš grad.

Ideja je počela u Omišu u Kući jezika i kulture, u kojoj se već pet godina održava razni program – zaključila je Ivanišević.

U ime OTP banke koja je udruzi ustupila prostor govorila je Silvija Bareša, direktorica korporativnih komunikacija OTP banke.

– Mi smo partner Prokulturi u stvaranju jednog novog prekrasnog kulturnog mjesta u samom centru Splita. Ovdje je zadaća privući i djecu i sve Splićane u centar grada. Zahvalni smo i gradonačelniku na podršci, da ipak ostaneno u najmu ovog prostora i kao dio našeg društvenog odgovornog poslovanja, prostor ustupimo ovakvoj jednoj udruzi, koja će ispuniti prvotni cilj ovog mjesta – rekla je Bareša.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime