Otvorena izložba Tellus akademske slikarice Sanje Jureško u Muzeju grada Splita

Na koji način jedan tradicionalni slikarski motiv poput masline može izazvati erotične asocijacije moguće je vidjeti na izložbi akademske slikarice Sanje Jureško

Na koji način jedan tradicionalni slikarski motiv poput masline može izazvati erotične asocijacije i inspirirati vaginalne i falusoidne oblike, moguće je vidjeti na izložbi Tellus, akademske slikarice Sanje Jureško, koja je otvorena 1.kolovoza u galeriji Dioklecijan Muzeja grada Splita.


Pri samom činu otvorenja, publiku je najprije pozdravila ravnateljica muzeja, Narcisa Bolšec Ferri, nakon čega je kustos izložbe, povjesničar umjetnosti Anđelko Mihanović, dao stručni osvrt na izložene slike.

– Motiv masline je umjetnicu privlačio ne samo zbog simbolike povezane sa povijesnim i socijalnim kontekstom u kojem se pojavljuje, već i zbog svojih likovnih potencijala, temeljenih na rupama i prazninama u deblima. U ovim elementima slikarica čita moguću erotičnost motiva i nazire vaginalne i falusoidne oblike. Upravo taj erotski aspekt daje nešto što nije dosadno, nešto zaigrano, sugestivno, senzibilno; govori da maslinovo drvo nije suho i mrtvo, već je živi organizam koji kod Jureško evocira rađanje i reproduktivnost – istaknuo je Mihanović.

– Stoga gledatelj može zaključiti da ovaj ciklus nije hommage mnogim našim pretcima koje je maslina othranila, niti je nužno priča s ekološkom poukom, već predstavlja jednu možda nekonvencionalnu tematsku asocijaciju obrađenu kroz studiju oblika i boja – dodao je kustos.

Izložba je otvorena do 20. kolovoza.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0