OLUJNO NEVRIJEME Tuča zatrpala dijelove otoka Korčule, obilna kiša pogodila Pelješac

Glavnina nevremena pogodila je dijelove Korčule i Pelješca

Ciklonalna aktivnost nastavlja se u Dalmaciji i tijekom srijede. Za razliku od prethodna dva dana, kada je najviše oborina bilo u srednjoj Dalmaciji, glavnina grmljavinskih oblaka tijekom srijede zasad se zadržava nad jugom Dalmacije.


Rano jutros dijelove otoka Korčule zahvatilo je jako grmljavinsko nevrijeme s tučom. Nevrijeme s ledom trajalo je oko pola sata i najviše je pogodilo istočne dijelove otoka. Srećom da je najveći dio maslina obran jer su zrna tuče ponegdje bila veličine oraha. Naslage tuče na lokalnim prometnicama ponegdje su dosezale 20 centimetara pa su neki automobili ostali zaglavljeni. U galeriji pogeldajte kako je izgeldala cesta rano jutros u Dubovu na Korčuli.

Dalmacija jedina bez meteo radara!

Podsjetimo, sramotna je činjenica da je Dalmacija jedina hrvatska regija koja nije pokrivena meteorološkim radarima, a jedina je čak i u europskim okvirima. Meteorološki radari, naravno, ne mogu spriječiti dolazak tuče, ali mogu precizno odrediti vrijeme njenog dolaska kao i intenzitet pa se stanovništvo na vrijeme za to može pripremiti. Meteorološki radari potpuno su bezopasni za zdravlje ljudi jer elektromagnetske snopove šalju prema nebu, a ne prema tlu.

Satelitska snimka, procjena oborina i detektirane munje jutros u 5:30 (Aplikacija Vrijeme & radar)

Tijekom jutra najviše pljuskova i grmljavine bilo je ponovno na jugu Dalmacije, osobito na istoku Pelješca gdje je mjestimice pala obilna oborina. Nažalost, na tom području nema javnih meteoroloških postaja, a zbog nepostojanja radara ne može se niti procijeniti količina oborina koja je pala.

Prema dostupnim podacima s mreže postaja Pljusak.com, najviše kiše do 13 sati palo je u Korčuli, 27 litara, a u dolini Neretve 17 litra.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0