Uragan Irma po jačini je opet na intenzitetu kategorije pet, izdana su upozorenja za opasnost po život za cijeli dio južne Floride, a kako se bliži nedjelja ujutro, vladaju panika i masovne evakuacije.

Američki nacionalni centar za uragane potvrđuje da se uragan Irma, koji se nakratko spustio na kategoriju četiri, vratio na intenzitet kategorije pet.

Uragan Irma nastavlja prema Floridi, a olujni vjetrovi i obilne kiše ne jenjavaju između obala Kube i Bahama, javlja Dnevnik.hr.

Meteorološka služba s Bahama navodi da je glavni otok New Providence izbjegao najgori scenarij, ali južni Bahami su teško pogođeni.

Uragan je prije toga prošao sjeverno područje Kube s naletima vjetra od 260 km/h. Prije dolaska Irme, obilne kiše obrušile su se na otok gdje je iz predostrožnosti evakuirano milijun osoba.

Uragan Irma trenutno hara sjeverno od Kube. S tog otoka u žurbi je pobjeglo oko 50 tisuća turista. Na obližnjim Bahamima naređena je obvezna evakuacija.

Kroz noć vanjski dijelovi uragana s obilnom kišom došli su do otočja Keys na jugu Floride. Dužnosnici navode da je stanovnicima Floride naredno jutro vjerojatno zadnja šansa da evakuiraju.

Lokalne vlasti upozorile su da “nijedno mjesto neće biti sigurno” u arhipelagu Florida Keys.

“Nije sigurno da će biti moguće preživjeti bilo kome tko se nađe na otočju Florida Keys”, upozorio je Ed Rappoport, direktor NHC-a.

Državne vlasti su izdali nalog za evakuaciju za 5,6 milijuna ljudi – što je više od jedne četvrtine stanovništva Floride. Za one koji ostanu upućeno je upozorenje da se neće riskirati slanje osoblja hitnih službi dok oluja bude u punom jeku.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0