Okrugli stol u Splitu: Obrazovanjem se bori protiv socijalne isključenosti

Ostaje otvoren poziv svima da priključivanjem pokažu svoju građansku odgovornost i opredijeljenost...


Kliper, ustanova za obrazovanje kadrova u pomorstvu, organizirao je u prostoru udruge Most okrugli stol na temu ‘Pristupačnost obrazovanja/obuke/aktivnosti ranjivim skupinama društva’ na kojem se zajedno s udrugama čiji korisnici sudjeluju u projektu ‘Nautički gastro turizam’ analizirala važnost i potreba uključivanja ranjivih skupina u obrazovanje, obuku i aktivnosti. Namjera je senzibiliziranje javnosti i ukazivanje na važnost integracije ranjivih skupina u društvo i na tržište rada.


Na okruglom stolu je projekt, financiran od strane Europskog socijalnog fonda, predstavila ravnateljica Klipera Natalija Palčić.

– Obrazovanje bi trebalo biti osnovni činitelj društvene uključenosti za sve građane. Treba poticati osmišljavanje takvog sustava obrazovanja koji će biti u stanju nositi se s različitostima obrazovnih potreba i koji će omogućiti pristup svim zainteresiranima pa tako i cijelom spektru ranjivih skupina društva – rekla je Palčić.

U tom smislu naglasila je i mogućnosti koje pružaju europski fondovi s financijskom podrškom za osmišljavanje projekata i aktivnosti usmjerenih rješavanju problema i pružanju obrazovne potpore ranjivim skupinama pružajući im tako obrazovno iskustvo i pripremajući ih za samostalan život  aktivnih i produktivnih građana.

– Ne samo da se obrazovanjem bori protiv socijalne isključenosti, nego je to i način postizanja ekonomskog napretka i društvenog razvoja – poručila je.

Psihologinja Ana Majić iz Centra izvrsnosti naglasila je da se obrazovanje nadovezuje i na socijalne vještine nužne za socijalno uključivanje u društvo i na tržište rada, te na unapređivanje njihovog osjećaja građanstva. Te se vještine, rekla je, stječu druženjem i provođenjem različitih aktivnosti kroz formalno obrazovanje, ali i kroz raznovrsne programe udruga, što je zapravo i smisao cjeloživotnog učenja.

Zlatko Lovrić, socijalni radnik iz Lige za prevenciju ovisnosti, predstavio je Ligin program obrazovanja zatvorenika i ovisnika tijekom i nakon izvršenja zatvorske kazne.

– Obrazovanje je ključno u pomaganju zatvorenicima u razvoju vještina za ponovni ulazak na tržište rada – ustvrdio je Lovrić.

Marijana Munitić, profesorica i koordinatorica volonterske sekcije IV. gimnazije ‘Marko Marulić’ iznijela je svoja iskustva u radu s mladim volonterima te predstavila zanimljive projekte educiranja i informiranja o važnosti pomaganja u društvenom uključivanju ranjivih osoba koje provodi sa svojim učenicima, između ostalog i projekt podržavanja sportskih aktivnosti beskućnika iz udruge Most.

Đordana Barbarić, predsjednica udruge Most, koja dugi niz godina radi s ranjivim skupinama, mladima, mladima u riziku, počiniteljima kaznenih djela, beskućnicima, ljudima koji žive na rubu i u dubokom siromaštvu, također je iznijela svoja iskustva.

Osmišljavanjem i realizacijom projekata vezanih za društveno uključivanje i suzbijanje siromaštva zajedno sa svojim suradnicima pomogla je mnogim socijalno isključenim osobama.

– Uvijek postoji prostor za napredak u pomaganju takvim osobama i razbijanju predrasuda prema marginaliziranim društvenim skupinama kroz bolju koordinaciju države s davateljima usluga i kroz educiranje i informiranje poslodavaca o mogućnostima uključivanja ranjivih skupina te poticanjem građanske solidarnosti – poručila je Barbarić.

Kao zajednički zaključak se nametnulo da prezentacija ovakve količine pozitivne energije i inicijative za pozitivne promjene koju svjedoče i provode sudionici okruglog stola pokazuje da u društvu ipak postoje mnogi koji su spremni uključiti se u različite aktivnosti u cilju općeg dobra. Stoga ostaje otvoren poziv i ostalima da priključivanjem pokažu svoju građansku odgovornost i opredijeljenost…

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime