Okrugli stol u Splitu: Do posla najteže dolaze žene koje su osobe s invaliditetom i mladi do 25 godina sa završenom samo osnovnom školom

Iako smo ulaskom u EU preuzeli zakonsku regulativu po kojoj svaka tvrtka, ovisno o broju zaposlenika, mora zaposliti i osobu s invaliditetom, malo tko se toga i drži

Žene koje su osobe s invaliditetom i mladi do 25 godina sa završenom samo osnovnom školom, najteže su zapošljive osobe iz ranjivih skupina društva, rečeno je na okruglom stolu koji se održao u Splitu povodom početka projekta ‘Nautički gastro turizam‘ kojeg provode Kliper – ustanova za obrazovanje kadrova u pomorstvu i njihovi partneri Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja i socijalna zadruga Kameleon.


U sklopu projekta provest će se program osposobljavanja za brodskog kuhara u trajanju od 200 sati, a omogućit će četrdesetorici nezaposlenih polaznika osposobljavanje za to zanimanje. Od 40 polaznika njih 35 treba biti mlađe od 25 godina, četvero starijih od 54 godine i jedna osoba s invaliditetom. Vrijednost projekta je gotovo dva milijuna kuna i financira se iz Europskog socijalnog fonda.

– Ovaj program je poseban jer povezuje ranjive skupine društva s ugostiteljstvom, pomorskim sektorom i radom u turizmu. Jasno je da turizam kao propulzivna grana treba kadrove, a ovaj program nudi usavršavanje i osposobljavanje kako bi takve, do sada teško zapošljive osobe, pronašle svoje mjesto na tržištu rada – kazala je Natalija Palčić, ravnateljica Klipera.

Esmeralda Sunko, doktorica znanosti iz područja pedagogije s Filozofskog fakulteta u Splitu, ističe kako u ranjive skupine društva spadaju sve one osobe koje teže ostvaruju svoja ljudska prava. Među osobama s invaliditetom najteže se zapošljavaju osobe s intelektualnim teškoćama te osobe s višestrukim teškoćama, dok slabovidni i slijepi najlakše pronalaze posao. Iako smo ulaskom u EU preuzeli zakonsku regulativu po kojoj svaka tvrtka, ovisno o broju zaposlenika, mora zaposliti i osobu s invaliditetom, malo tko se toga i drži.

– Postoje zakonske sankcije, ali u privatnim firmama uglavnom kažu da im se ne isplati jer je eventualna kazna koju bi trebali platiti manja od troškova koje imaju ako zaposle osobu s invaliditetom – kaže Sunko, a psihologinja Maja Dobrota iz Ekonomsko-birotehničke škole dodaje kako se zapravo radi o neznanju poslodavaca.

– Na primjer ako imamo osobu u invalidskim kolicima, ne postoji niti jedan razlog da ona administrativni posao ne obavlja jednako kvalitetno kao i drugi zaposlenici. Primjeri dobre prakse kada je riječ o zapošljavanju osoba s invaliditetom su DM i Nadalina – kaže Dobrota, a Esmeralda Sunko upozorava i na još jedan problem kada je u pitanju zapošljavanje osoba s invaliditetom.


– U tome postoji jedna caka. Osobe s invaliditetom i teže zapošljive osobe su često korisnici određenih prava iz sustava socijalne skrbi i ako se zaposle, gube stečena prava, ali pri tome treba najprije voditi računa o tome što je najbolje za tu osobu. Ovaj program je dobar i za dugotrajno nezaposlene osobe koje su radno neaktivne, ali smo kod njih primijetili da im je teže zadržati posao – otkriva Sunko te naglašava kako cjeloživotno obrazovanje danas svima mora biti cilj jer bez toga nema ni napretka.

– Završeni fakultet nam svima daje dubinu i širinu pogleda, ali nas ne smije ograničavati u tome da u konačnici radimo ono što zaista volimo i što nas čini sretnima – zaključila je Sunko.Upisi u besplatni program osposobljavanja za brodskog kuhara počinju krajem listopada te se svi zainteresirani mogu javiti u Kliper (na adresu Stinice 12 u Splitu, na telefon 021 781 041 ili mobitel 095 222 3000).

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime