Održana “Eko-etno večer otoka Korčula”: Noć obogaćena narodnim običajima, plesom i gastronomijom

Devet zainteresiranih kulinarskih parova se u centru mjesta ispred posjetitelja natjecalo u pripremi ribljeg specijaliteta „Brodet od unćuna“.

Prema programu kulturno zabavnih događanja „Luško lito 2017.“ proteklog četvrtka je u centru Vele Luke održana tradicionalna „Eko-etno večer otoka Korčula“. Već sedmu godinu za redom Vela Luka, te cijeli otok Korčula, kroz ovu manifestaciju prezentiraju svoju kulturnu i gastro tradiciju.


Nastupili su folklorno društva „Kumapnija“ iz Vele Luke s „Plesom od boja“, zatim plesna sekcija „Mafrina“ s tradicionalnim veloluškim plesovima, te nagrađivane veloluške mažoretkinje i klapa „Proizd“.

Na brojnim štandovima OPG-a i ostalih obrtnika iz cijelog otoka Korčule bile su izložene rukotvorine, suveniri, razni ekološki proizvodi, maslinova ulja, vina, rakije, likeri, sokovi, slastice te ostali otočni proizvodi.

Ova večer narodnih običaja, glazbe, plesa i gastronomije doprinosi očuvanju kulturne baštine, dalmatinske tradicije, promociji turizma, oživljavanju tradicijske proizvodnje i zaštiti autohtonih proizvoda otoka Korčule.

Devet zainteresiranih kulinarskih parova se u centru mjesta ispred posjetitelja natjecalo u pripremi ribljeg specijaliteta „Brodet od unćuna“. Tako da je atmosferu dodatno začinio i miris “spize” na luškoj rivi.

U ovom natjecanju, nakon analize stručnog žirija u kojem su bili poznati gastro stručnjaci i kuhari iz Vele Luke Pavo Franulović,  Rajko Oreb, Marko Barčot i Irena Oreb, a najbolji par, odnosno najbolji „Brodet“ skuhali su Ante Cetinić Bata i Zoran Joković. Za nagradu su dobili pršut i poklon paket Velolušku trilogiju obrta Fanito. Nagradu im je uručila općinska načelnica Katarina Bikić. Drugi mjesto su osvojili Danko Šeparović Dole i Mario Vlašić Baja, a treće Nikša Žuvela i Dragiša Barčot.


Osim gastro natjecanja, kako bi večer bila još i zanimljivija, održana su i dva sportska natjecanja i to: „Skakanje u vrićama“ i „Prinesi more“.

Ovu večer, koja je privukla veliki broj mještana i gostiju iz cijelog otoka Korčule, organizirali su Udruga „Luško lito“ uz pokroviteljstvo Općine Vela Luka i potporu Turističke zajednice Vele Luke.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0