Odobreno spajanje Bayera i Monsanta na štetu poljoprivrednika i okoliša

Bayer je predložio BASF kao potencijalnog kupca Monsantovog sjemenja, stvarajući tako novog agrokemijskog diva u EU

Europska komisija danas je u skladu s Uredbom EU-a odobrila preuzimanje tvrtke Monsanto od strane njemačke kemijsko-farmaceutske kompanije Bayer!


Spajanje je uvjetovano otkupom Bayerovog opsežnog paketa koji se odnosi na sektor sjemenja, pesticida i digitalne poljoprivrede, dok Monsanto mora prodati svoj sektor tretiranog sjemenja. Bayer je predložio njemačku tvrtku BASF kao potencijalnog kupca, stvarajući tako novog agrokemijskog diva u Europskoj uniji. Analiza o neovisnosti BASF-a od Bayera i Monsanta koju provodi Komisija bit će zaključena 16. travnja.

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu otpočetka se protivi spajanju spomenutih kompanija i smatra kako je ono loše za poljoprivrednike i okoliš. Zastupnik i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec komentira:

– Vrlo smo razočarani što je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager, odobrila ovaj ‘spoj iz pakla’. Spajanje Bayera i Monsanta je loša vijest za poljoprivrednike, okoliš i sigurnost hrane. Poljoprivredna industrija već je dovoljno koncentrirana u rukama nekolicine velikih korporacija koje imaju kontrolu nad proizvodnjom hrane. Spajanje dva najveća igrača samo još dodatno pogoršava ionako lošu situaciju. Komisija mora poduzeti korake kako bi osnažila male igrače u poljoprivrednoj industriji. Predstojeća reforma Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) prilika je za osnaživanje malih poljoprivrednika i iskazivanje podrške ubrzanom prijelazu prema održivom modelu poljoprivrede koji će biti manje ovisan o kemikalijama i interesima velikih korporacija.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0